Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ALPHA BANK: Αποτελέσματα τριμήνου

Σημαντικά βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα προ προβλέψεων της Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του έτους. Διαμορφώθηκαν σε 294,6 εκατ., λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων και της σταθεροποιήσεως των λειτουργικών εσόδων.

Στο πρώτο τρίμηνο, οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε 426,3 εκατ. ως αποτέλεσμα του απαιτητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων αυξήθηκε σε 63% από 62% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση καταγράφεται αυξημένη χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες που ανήλθε σε 23,6 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2015, κυρίως λόγω εκροών καταθέσεων ύψους 6,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Η τράπεζα διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 12,6% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III). Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια 7 δισ. ευρώ και Λογιστική Αξία ανά Μετοχή 0,55 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 294,6 εκατ., αυξημένο κατά 17,9% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εξόδων και της καλής επιδόσεως όσον αφορά τα κύρια λειτουργικά έσοδα.

- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 481,5 εκατ., ενισχυμένο κατά 2,2% ετησίως, ως αποτέλεσμα κυρίως της μειώσεως του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,6% το α΄ τρίμηνο 2015, επηρεασμένο αρνητικά από το κόστος χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, ως αποτέλεσμα της αυξημένης εξαρτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

- Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 86,3 εκατ., αυξημένα κατά 4,7% ετησίως , λόγω της αυξήσεως των προμηθειών από επενδυτικές εργασίες, οι οποίες ενισχύθηκαν από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi και από τη μεταφορά παραδοσιακών αποταμιεύσεων σε επενδυτικά προϊόντα.

- Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα ανήλθαν σε Ευρώ 580,2 εκατ., αυξημένα κατά 2,4% ετησίως.

- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδωv, διαμορφώθηκαν σε 285,5 εκατ., μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της θετικής επιπτώσεως της επιτυχούς ολοκληρώσεως του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme), της επιτεύξεως συνεργειών συγχωνεύσεως, καθώς και των περαιτέρω πρωτοβουλιών για τον εξορθολογισμό του κόστους. Ο Δείκτης Εξόδων / Εσόδων τον Μάρτιο 2015 μειώθηκε σε 49,2% έναντι 55,9% τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Μαντζούνης: Η συμφωνία προϋπόθεση για την εδραίωση της εμπιστοσύνης

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε: “Τους πρώτους μήνες του 2015 συνεχίζουμε να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τόσο τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητος όσο και την οργανική κερδοφορία, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον.

Οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξαρτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και την αντιστροφή της πορείας βελτιώσεως της ποιότητος του χαρτοφυλακίου, η οποία είχε διαφανεί κατά το προηγούμενο έτος.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση επαρκούς διαθέσιμης ρευστότητος, στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων εταίρων, αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας του. Αυτή η εξέλιξη θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας εντός του έτους και θα οδηγήσει εκ νέου την Alpha Bank σε πορεία ανακάμψεως σύμφωνα με τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας”.

Alpha: Διαχειρίσιμες οι νέες επισφάλειες

Την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία εξέφρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών.

Το θέμα που μονοπώλησε το conference call ήταν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες για την Alpha το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές εστίασαν και στην αύξηση των επισφαλειών, κυρίως στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Για τις καταθέσεις τα στελέχη της τράπεζας απάντησαν πως εφόσον εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τα 2/3 αυτών θα επιστρέψουν στα γκισέ καθώς βρίσκονται στην Ελλάδα. Για τις νέες επισφάλειες ανέφεραν πως είναι διαχειρίσιμες.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v