Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ενημέρωση για μεγέθη α΄ τριμήνου 2016

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Τράπεζα» ή το «Συγκρότημα») παρέχει ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2016.

Η ισχυρή δυναμική στις προσπάθειες της Τράπεζας για αναδιαρθρώσεις δανείων συνεχίζεται, με βελτίωση όλων των παραμέτρων επιμέτρησης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Κατά το πρώτο τρίμηνο 2016, η Τράπεζα ολοκλήρωσε περαιτέρω αναδιαρθρώσεις δανειοδοτήσεων σε όλο το φάσμα του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών2 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο 2016, με τον δείκτη δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών επί του συνόλου των δανείων να μειώνεται στο 47% στις 31 Μαρτίου 2016 από 50% στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Περαιτέρω μείωση στα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αναμένεται στα επόμενα τρίμηνα του 2016, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική στις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις βελτιωμένες οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών με προβλέψεις αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 50%.

Το καθαρό κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ανέλθει σε περίπου €50 εκατ.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) της Τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 14,3%, από 14,0% στις 31 Δεκεμβρίου 2015, αντικατοπτρίζοντας την κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του 2016 και τη συνεχή μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Η ρευστότητα της Τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται. Παρόλο που οι καταθέσεις στην Κύπρο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο του 2016, αντικατοπτρίζοντας τις εποχιακές διακυμάνσεις και την επίπτωση από την αλλαγή στη συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ έναντι του δολαρίου Αμερικής, η εισροή καταθέσεων παρουσίασε αύξηση κατά τον Απρίλιο 2016.

Η βελτιωμένη ρευστότητα επέτρεψε στην Τράπεζα να αποπληρώσει χρηματοδότηση από τον ELA ύψους €0,6 δισ. μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μειώνοντάς την στο σημερινό επίπεδο των €3,2 δισ.

1 Τα στοιχεία σε αυτή την ανακοίνωση είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ελεγχθεί από τους εξωτερικούς ελεγκτές. Η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει προβλέψεις και αναφορές για το μέλλον. Οι προβλέψεις και αναφορές για το μέλλον δεν είναι ιστορικά δεδομένα, εμπεριέχουν τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες της Τράπεζας και τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται. Αυτές οι αναφορές βασίζονται σε σχεδιασμούς, εκτιμήσεις και προβλέψεις που είναι διαθέσιμες στη διοίκηση της Τράπεζας, στο παρόν στάδιο.

2 Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ορίζονται ως τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και τα απομειωμένα δάνεια (απομειωμένα είναι τα δάνεια τα οποία δεν θεωρούνται πλήρως ανακτήσιμα και για τα οποία έχει αναγνωριστεί πρόβλεψη απομείωσης σε ατομική βάση ή για τα αοποία υφίστανται ζημιές κατά την αρχική αναγνώριση ή πελατών στην Υπηρεσία Ανάκτησης Χρεών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v