Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Αποτελέσματα εννεαμήνου 2016

Κύρια Σημεία

Η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το γ' τρίμηνο 2016

Τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) μειώθηκαν περαιτέρω κατά €501 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Μείωση ύψους €2,6 δις ή 23% το εννιάμηνο 2016

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) (βάσει ΕΑΤ) μειώθηκαν κατά €592 εκατ. ή 5% σε τριμηνιαία βάση. Μείωση ύψους €2,1 δις ή 15% το εννιάμηνο 2016

Σημαντική αύξηση καταθέσεων κατά €896 εκατ. ή 6% σε τριμηνιαία βάση. Αύξηση ύψους €1,5 δις ή 10% το εννιάμηνο 2016 Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά €3,0 δις, από την αρχή του έτους, σε €0,8 δις

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης το εννιάμηνο 2016 σε 14,6%

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €138 εκατ. το γ' τρίμηνο 2016 και διοχετεύτηκαν σε αυξημένες χρεώσεις προβλέψεων και απομειώσεων για ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μία πρακτική η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017

Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €5 εκατ. το γ' τρίμηνο 2016 και σε €62 εκατ. για το εννιάμηνο 2016

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου:

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη θετική δυναμική που συνεχίστηκε κατά το γ' τρίμηνο 2016, ενισχύοντας περαιτέρω τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 και επιταχύνοντας τη μείωση των προβληματικών μας δανείων, και την αύξηση των καταθέσεών μας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Έχουμε μειώσει τα αποθέματα των προβληματικών δανείων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και κατά €2,6 δις ή 23% κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου. Έχουμε ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις ύψους €3,4 δις και το αποτέλεσμα της επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων αυτών είναι ήδη εμφανές. Για πρώτη φορά η μείωση των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 υπερέβη τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής απόδοσης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μετά την αναδιάρθρωσή τους, με αποτέλεσμα την έξοδό τους από την κατηγορία των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια. Η μείωση των προβληματικών δανείων αναμένεται να συνεχιστεί.

Είμαστε ικανοποιημένοι που οι συνθήκες χρηματοδότησής μας που συνεχίζουν να βελτιώνονται. Έχουμε αποπληρώσει χρηματοδότηση από τον ELA ύψους €3,0 δις από την αρχή του έτους, σε €0,8 δις, και η πλήρης αποπληρωμή της πλέον είναι ένας ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμος στόχος. Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις μας αυξήθηκαν κατά €896 εκατ. το τρίτο τρίμηνο και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται σε 102% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.

Καταγράψαμε ικανοποιητικά λειτουργικά κέρδη ύψους €138 εκατ. το τρίτο τρίμηνο τα οποία διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, μέσω αυξημένων προβλέψεων, μία τάση η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2017.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε €5 εκατ. και για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε €62 εκατ.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης το εννιάμηνο και ανήλθε σε 14,6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στις δραστηριότητές μας που εντείνουν την επιτάχυνση της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Από την αρχή του έτους, χορηγήσαμε νέα δάνεια ύψους πέραν του €1 δις σε υποσχόμενους τομείς της εγχώριας οικονομίας μέσω των κύριων δραστηριοτήτων μας και σε επιχειρηματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της θυγατρικής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νέα δάνεια ύψους €763 εκατ. χορηγήθηκαν σε κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους και επιδιώκουμε την παροχή περαιτέρω χορηγήσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες».

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου στη στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v