Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VIOHALCO: Αποτελέσματα 2016

Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2017 – Η Viohalco S.A. (Euronext Βρυξελλών: VIO, Χρηματιστήριο Αθηνών: ΒIO), εφεξής «Viohalco» ή «η Εταιρία», ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Συνοπτικά Χρηματοοικονομικά

 Η Viohalco κατέγραψε ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση κατά 44 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36,8 εκατ. ευρώ το 2015, αντιστρέφοντας την αρνητική τάση των προηγούμενων ετών.
 Επιτεύχθηκαν υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, με την εξαίρεση του κλάδου καλωδίων. Εντούτοις, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5% λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών μετάλλων.
 Το αναπροσαρμοσμένο EBIT* διαμορφώθηκε σε 128 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 120 εκατ. ευρώ το 2015.
 Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA* διαμορφώθηκε σε 250 εκατ. ευρώ, επίσης βελτιωμένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 240 εκατ. ευρώ το 2015.
 Ο καθαρός δανεισμός* διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1.527 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2016, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο (2%) σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2015.
 Οι ζημιές της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 7 εκατ. ευρώ (2015: ζημιές ύψους 63,4 εκατ. ευρώ).
 Οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές 60 εκατ. ευρώ το 2015.

* Το αναπροσαρμοσμένο EBIT, το αναπροσαρμοσμένο EBITDA και ο καθαρός δανεισμός θεωρούνται εναλλακτικοί δείκτες μέτρησης απόδοσης (ΕΔΜΑ). Για τους ορισμούς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ΕΔΜΑ, ανατρέξτε στο Παράρτημα Γ.

Επιχειρησιακά

Κλάδος αλουμινίου

 Η Ελβάλ και η UACJ Corporation ίδρυσαν από κοινού την εταιρία UACJ ELVAL Heat Exchanger Materials GmbH στη Γερμανία με αντικείμενο την πώληση υλικών εναλλακτών θερμότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα οποία παράγονται από την Ελβάλ.
 Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης που είχε αρχίσει το 2015. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε την απόσχιση του κλάδου παραγωγής και επεξεργασίας foil αλουμινίου και την απορρόφησή του από τη Συμετάλ, θυγατρική της Ελβάλ.
 Η Elval Colour ανέπτυξε με επιτυχία άκαυστα σύνθετα πάνελ αλουμινίου (aluminium composite panel-ACP), κλάσης A2,S1,d0 σύμφωνα με το πρότυπο EN13501-1 και δημιούργησε μια ξεχωριστή γραμμή παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία καθίσταται ο μοναδικός καθετοποιημένος παραγωγός τέτοιων πάνελ αλουμινίου στον κόσμο.

Κλάδος χαλκού
 Ιδρύθηκε κοινοπραξία στην Τουρκία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή προ-μονωμένων σωλήνων χαλκού.
 Παρουσιάστηκε νέα αφρώδης επένδυση σωλήνων χαλκού στις νέες αγορές του Ισραήλ, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.
 Η Sofia Med, θυγατρική της Χαλκόρ, σύναψε σύμβαση με τη Dowa Metaltech για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Κλάδος χάλυβα
 Ο επαγωγικός φούρνος της Σιδενόρ ξεκίνησε τον Μάρτιο 2016, ενώ αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.
 Το φθινόπωρο του 2016, ξεκίνησε η αναβάθμιση του ελάστρου της Dojran Steel. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο 2017 και εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό εντός του 2017.
 Η διάθεση νέων ποιοτήτων ειδικών χαλύβων (SBQ) ενίσχυσε την ανταγωνιστική θέση της Stomana Industry. Η μονάδα της υπό κενό επεξεργασίας ρευστοποιημένου χάλυβα (vacuum degasser-VD) άρχισε να λειτουργεί το 2016, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ποιοτήτων αυτών.

Κλάδος σωλήνων χάλυβα

 Έναρξη της μονάδας παραγωγής σωλήνων με τη μέθοδο LSAW/JCOE, για την παραγωγή σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και αυξημένου πάχους τοιχώματος. Εντός του 2016, εκτελέστηκαν με επιτυχία πέντε έργα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτή.
 Ανάθεση του πρώτου υποθαλάσσιου (off-shore) έργου για σωλήνες με τη χρήση της μεθόδου LSAW / JCOE.
 Ολοκλήρωση επενδυτικού προγράμματος για την παραγωγή 24-μέτρων σωλήνων και εκτέλεση τριών παραγγελιών με επιτυχία στις Η.Π.Α.
 Παράδοση της πρώτης παραγγελίας για σωλήνες με τη μέθοδο HFI προς τον πελάτη μας Subsea7 για ένα έργο reeling στη Βόρεια Θάλασσα.
 Ολοκληρώθηκε η απόσχιση του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου παραγωγής σωλήνων και κοίλων δοκών της Σωληνουργεία Κορίνθου. Στη συνέχεια, η επωνυμία της Εταιρίας άλλαξε σε Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών Α.Ε.

Κλάδος καλωδίων

 Ανάθεση δύο συμβάσεων από τη γερμανική εταιρία διαχείρισης συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας TenneT για υποβρύχιες διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για υπεράκτια αιολικά πάρκα.
 Ανάθεση τριών συμβάσεων με τη δανέζικη εταιρία Energinet.dk για την υποβρύχια διασύνδεση Δανίας - Σουηδίας και την αντικατάσταση εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Δανίας.
 Ανάθεση σύμβασης για την καλωδιακή διασύνδεση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 Ολοκλήρωση της απόσχισης του βιομηχανικού κλάδου και μέρους του εμπορικού κλάδου της Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Ελληνική Βιομηχανία Καλωδίων, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ελληνικά Καλώδια Εταιρία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία.

Κλάδος ανάπτυξης ακινήτων

 Καταγράφηκε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στο Εμπορικό Συγκρότημα River West|IKEA. Νέα μισθωτήρια συμβόλαια υπογράφηκαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενοικίων σε σύγκριση με παλαιότερες εκτιμήσεις, οδηγώντας σε αύξηση 19% των εσόδων από μισθώματα. Ο δείκτης πληρότητας με βάση τον αριθμό των μισθωμένων καταστημάτων ανήλθε σε 97%, καταγράφοντας τον αριθμό ρεκόρ των 4,6 εκατομμυρίων πελατών εντός του έτους.
 Προς αξιοποίηση των ανωτέρω θετικών τάσεων, τμήμα του υπόγειου χώρου στάθμευσης του εμπορικού κέντρου River West|IKEA, επιφάνειας 1.200 τ.μ. μετατράπηκε σε πρόσθετη εκμισθούμενη επιφάνεια υψηλής αξίας.
 Η μίσθωση καταστήματος εμβαδού 1.900 τ.μ. από την H&M στο Εμπορικό Πάρκο Mare West ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς τις επιδόσεις, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση.
 Αγοράστηκε όμορο οικόπεδο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια μελλοντικής επέκτασης του Εμπορικού Πάρκου Mare West.
 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη και άρχισε η λειτουργία του υπό την επωνυμία «Wyndham Grand Athens» την 1η Δεκεμβρίου 2016.
 Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση μεταξύ της Noval και των θυγατρικών της μέσω της απορρόφησής τους από τη Noval τον Δεκέμβριο 2016.
 Συστάθηκε η εταιρία Στηλμέτ Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε., με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας στις εταιρίες της Viohalco σε κεντροποιημένη βάση.

Κλάδος ανακύκλωσης

 Ανάληψη τριετούς σύμβασης από τον Δήμο Αθηναίων για την περισυλλογή και απορρύπανση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ), αυξάνοντας τον αριθμό των συμβεβλημένων για το συγκεκριμένο έργο δήμων σε 16.
 Δημιουργία νέας εγκατάστασης, στο λιμάνι του Βελιγραδίου, συνεχίζοντας την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.
 Αποκομιδή 45.000 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων για περαιτέρω ανάκτηση υλικών.
 Παραγωγή άνω των 150.000 τόνων δευτερογενών πρώτων υλών και στερεών καυσίμων για την παραγωγή τσιμέντου.

Λοιπά στοιχεία

Cenergy Holdings S.A.

Η Cenergy Holdings S.A. (Cenergy Holdings) είναι εταιρία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο, ιδρύθηκε το 2016 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Cenergy Holdings είναι θυγατρική της Viohalco S.A. (81,93% των δικαιωμάτων ψήφου). Στις 14 Δεκεμβρίου 2016, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης δι' απορροφήσεως των ελληνικών εισηγμένων εταιριών Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε. και Ελληνικά Καλώδια Α.Ε. Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία. Στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οικονομική ανασκόπηση

Το 2016, οι εταιρίες της Viohalco αντιμετώπισαν ένα δύσκολο περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και έντονου ανταγωνισμού στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Οι επιδόσεις των εταιριών της Viohalco εντός του έτους αποτυπώνουν τη στρατηγική εστίασή τους στην αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν από τις εντατικές επενδύσεις των τελευταίων ετών.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Viohalco δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v