Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 ετών ο Nikkei - Απόφαση έκπληξη για νέο QE

Ράλι για το Nikkei, χαμηλό 6ετίας για το ιαπωνικό νόμισμα και κάθετη βουτιά για τον χρυσό. Η απόφαση καταπέλτης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που έδωσε ώθηση στις αγορές και αλλάζει τα δεδομένα.

Σε υψηλό 7 ετών ο Nikkei - Απόφαση έκπληξη για νέο QE

Με ράλι 4,83% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei μετά τη θεαματική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να αποκλείει μάλιστα και νέες κινήσεις στο μέλλον.

Συγκριμένα, ο Nikkei έκλεισε στις 16.413 μονάδες αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2007 Το ιαπωνικό νόμισμα από την άλλη πλευρά κατρακυλά στο χαμηλότερο επίπεδο 6ετίας καταγράφοντας υποχώρηση κατά 1,8% έναντι του δολαρίου στα 111,15 γεν, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008. Έναντι του ευρώ, το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,4% στα 139,66 γεν. Η τιμή spot του χρυσού καταγράφει πτώση 2% στα 1.173 δολ. ανά ουγκιά που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,12% στις 23.967 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 1964 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,88% στις 5505 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,2% στις 2420 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,6% στις 2508 μονάδες.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ εξηγεί πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η σημαντική μείωση στις τιμές ενέργειας που συνεπάγεται, επηρεάζουν αρνητικά τα σχέδια για ώθηση του πληθωρισμού. Έτσι, η BoJ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 τρισ. γεν (726 δισ. δολ.) ετησίως, από 60-70 τρισ γεν μέχρι πρότινος. Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα τριπλασιάσει τις αγορές ETF και REITs και θα στραφεί σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

«Θα συνεχίσουμε με την ποσοτική χαλάρωση όσο χρειάζεται για να πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» δήλωσε ο διοικητής της BoJ, Χαριχίκο Κουρόντα.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της BoJ να παραδεχθεί ότι δεν μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για πληθωρισμό, αν και σημειώνουμε πως η νέα πολιτική αντιστοιχεί σε ποσοτική χαλάρωση της τάξεως των 60 δισ. δολ. μηνιαίως» αναφέρει ο Sean Callow της Westpac και συμπληρώνει : «Αυτό εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο έχει τελικά αντίκτυπο η νομισματική πολιτική»

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη για τις αγορές. Είναι σαν να χτύπησε η τέλεια καταιγίδα για την ισοτιμία δολαρίου – γεν καθώς η χαλάρωση συμπίπτει με τη Fed που παίρνει πιο σκληρή τάση» αναφέρει και ο Masafumi Yamamoto της Parevidentia Strategy. «Είναι εύκολο χρήμα, οπότε οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, οι τράπεζες και οι μετοχές του real estate θα ευνοηθούν περαιτέρω» αναφέρει ο Masayuki Doshida της Rakutern Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v