Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Η νέα υποχώρηση του γουάν, τα απογοητευτικά στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, αλλά και οι πληροφορίες για πυρηνική δοκιμή από την Β. Κορέα, οδήγησαν χαμηλότερα τις περισσότερες ασιατικές αγορές. Κέρδη για τους κινεζικούς δείκτες καθώς οι αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς.

Αρνητικά πρόσημα στις περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς η Κίνα άφησε το γουάν να υποχωρήσει σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο εντείνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τη Β. Κορέα, που ανακοίνωσε ότι προχώρησε σήμερα σε πυρηνική δοκιμή. Αντιθέτως, κέρδη καταγράφουν τα κινεζικά χρηματιστήρια, μετά τις αναφορές περί λήψης μέτρων για τη στήριξη της αγοράς από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα ενδέχεται να παρατείνει την απαγόρευση πωλήσεων μετοχών από μεγαλομετόχους μεγάλων εισηγμένων κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1%, ενώ με απώλειες 0,99% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 18.191 μονάδες.

Πτώση 1,17% για τον δείκτη ASX στις 5.178 μονάδες, 0,87% για τον δείκτη Hang Seng στις 21.004 μονάδες και 0,26% για τον δείκτη Kospi στις 1.925 μονάδες, ενώ αντιθέτως με κέρδη 2,27% έκλεισε ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.362 μονάδες και 1,75% ο δείκτης CSI στις 3.539 μονάδες.

Το γουάν διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, παρασέρνοντας χαμηλότερα άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, όπως το μαλαισιανό ρίνγκιτ και το ταϊλανδέζικο μπατ, με ορισμένους επενδυτές και αναλυτές να «βλέπουν» την υποτίμηση του γουάν ως μια απελπισμένη προσπάθεια της Κίνας να τονώσει την ανάπτυξη, αν και άλλοι θεωρούν πως η περαιτέρω αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος ήταν αναπόφευκτη λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου.

Θεωρητικά, ένα πιο αδύναμο γουάν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών, ωστόσο οδηγεί παράλληλα σε αύξηση του κόστους των εισαγωγών που φέρνει για τον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας.

Η νέα διολίσθηση του νομίσματος έρχεται την ώρα που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 μηνών τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η πληροφορία ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα το πρωί σε πυρηνική δοκιμή, οδήγησε σε αρνητικό έδαφος τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας, ενώ άσκησε πιέσεις και στο γουον.
.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v