Γαλλογερμανική ρήξη για τις τράπεζες

Αγκάθι η χρηματοδότηση της εκκαθάρισης-στήριξης των προβληματικών τραπεζών λίγο πριν από τα stress tests. Αποκλείει ρητά τη στήριξη μέσω ESM ο Σόιμπλε. Αντιδρούν η Γαλλία κι η Ισπανία. "Δεν βλέπω συμφωνία στο Ecofin", προειδοποιεί ο Μοσκοβισί.

Γαλλογερμανική ρήξη για τις τράπεζες

Έντονες διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας κυριάρχησαν στο χθεσινό Eurogroup με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απορρίπτει την πρόταση για χρηματοδότηση της εκκαθάρισης-στήριξης τραπεζών μέσω των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το κλίμα ήταν έντονο κατά την αντιπαράθεση του Β. Σόιμπλε, με το Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Πιερ Μοσκοβισί.

Πριν από μερικούς μήνες, τα μέλη της ευρωζώνης συμφωνήσαν ότι ο ΕSM θα μπορούσε να παρέχει απευθείας στήριξη στις τράπεζες πέρα από την έμμεση στήριξή τους μέσω της χρηματοδότησης των κρατών. Αυτό ήταν βασικό αίτημα αρκετών κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Η Γαλλία εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ως ύστατη λύση». Μιλώντας μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, ο Β. Σόιμπλε έλεγε την ίδια ώρα στους δημοσιογράφους: «Η νομική θέση στη Γερμανία είναι πως τώρα αποκλείει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι γνωστό. Δεν ξέρω, όμως, εάν όλοι το έχουν καταγράψει».

«Εντός της αίθουσας όπου έγινε η συνεδρίαση οι δύο άνδρες ήρθαν ξανά σε σύγκρουση, όταν η Γερμανία ζήτησε να αφαιρεθεί από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος οποιαδήποτε αναφορά σε στήριξη των τραπεζών από τον ΕSM. Τον αντέκρουσε ο κ. Μοσκοβισί έχοντας τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις. 

Το θέμα είναι κρίσιμο, καθώς σε λίγους μήνες θα υλοποιηθούν τα περιβόητα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα αποκαλύψουν και το μέγεθος των αναγκών για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως πώς θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Αρκετοί υπουργοί από το Eurogroup ήλπιζαν ότι με την αναφορά του ΕSM θα υπάρξει επαρκής διαβεβαίωση στους επενδυτές για τον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης.

Η αντιπρόταση είναι να υπάρξει στήριξη από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και αυτή, όμως, δέχεται έντονη κριτική καθώς είναι αβέβαιο πώς τα αδύναμα κράτη θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Επί τάπητος είχε τεθεί επίσης η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού fund, αλλά η Γερμανία κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι αποκλείει τη χρηματοδότησή του από τον ESM.

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι δεν θέλουμε αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων» δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της εντολής του Β. Σόιμπλε.

Η τραπεζική ενοποίηση είναι η πιο φιλόδοξη απόπειρα ενοποίησης της Ε.Ε. μετά την εισαγωγή του ευρώ. Ο δρόμος, όμως, είναι δύσκολος και ο χρόνος εξαντλείται. Ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα είναι η διαχείριση των τραπεζών που είναι πολύ τραυματισμένες από την κρίση.

«Δεν θα βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό μας» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί  και συμπλήρωσε: «Είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v