Mικτά πρόσημα και νευρικότητα στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία συνέχισαν να βαρύνουν τις αγορές. Με εβδομαδιαία άνοδο 0,8% έκλεισε ο Stoxx 600. Aπώλειες 2% για τον ρωσικό Micex. Βουτιά 5% για Volvo. Ράλι 8% για Ericsson.

Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρότι ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε 0,8% χαμηλότερα, στις 339,66 μονάδες. Την Πέμπτη ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης είχε υποχωρήσει 0,9%, ενώ για την εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 0,8%.

«Είναι δύσκολο να ηρεμήσει η κατάσταση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι χάθηκαν τόσες ζωές» ανέφερε αναλυτής στο Marketwatch. «Έρχεται την χειρότερη δυνατή στιγμή, μια μέρα αφότου οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν κατά της Ρωσίας. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση για τους επενδυτές να φοβούνται το ρίσκο. Στην Ευρώπη, έχουμε δει κάποια αδυναμία στα κέρδη, με την Volvo να χάνει τις εκτιμήσεις» πρόσθεσε.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 0,16% υψηλότερα στις 6.749 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 0,35% στις 9.720 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 4.335 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 20.737 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε 0,15% στις 10.527 μονάδες.

Στη Ρωσία ο δείκτης Micex έκλεισε με πτώση 2%. Την Πέμπτη είχε κινηθεί 2,4% χαμηλότερα. 

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, στις αεροπορικές πτώση 2,1% σημείωσε η μετοχή της Air France-KLM, 1,1% της Lufthansa και 1,9% της Ryanair. 

Boυτιά 5,4% σημείωσε η Volvo. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άλμα 4,2% κατέγραψε η Remy Cointreau, καθώς η παρασκευάστρια του γνωστού κονιάκ διατήρησε τον στόχο για επίτευξη ανάπτυξης στα έσοδα και λειτουργικά κέρδη το 2014.

Ράλι 8,2% για την σουηδική Ericsson. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανέφερε πως το μεικτό περιθώριο αυξήθηκε 4 ποσοστιαίες μονάδες, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v