Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο κόκκινο γύρισαν αρκετοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Στο στόχαστρο οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Τι ανακοίνωσε η Credit Agricole. Νευρικότητα καθώς αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για τις ΗΠΑ και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Μικτή εικόνα και διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη αν και ο τραπεζικός κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,17% στις 9.361 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,52% στις 4.205 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,58% στις 6.589 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 1,05% στις 10.154 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,04% στις 5.179 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,78% στις 19.134 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχωρεί 2%. Η μετοχή της Credit Agricole καταγράφει πτώση 3,9%, της Banco Popolare κατά 2,6% και της ιταλικής Unicredit επίσης κατά 2,6%.  

«Traders και αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες μειώνουν τον δανεισμό λόγω της αδύναμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης και πως τα πρόσφατα stress tests δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου ότι είχαμε κάποια αδύναμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δανείων στις γαλλικές τράπεζες, ακόμη και με αρνητική ανάπτυξη δανεισμού στην Credit Αgricole, υπάρχουν φόβοι για πραγματική επιβράδυνση στα πιστωτικά ιδρύματα» εξηγεί ο αναλυτής ShaileshRaikundiaτης BESI.

Σε καταλύτη για τη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να αναδειχθούν και τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 231.000. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι έμεινε αμετάβλητο στο 5,9% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 6 ετών. Εάν τα στοιχεία αποδειχθούν καλύτερα των εκτιμήσεων, τότε ίσως η αντίδραση της αγοράς να είναι αρνητική καθώς θα δοθεί νέα τροφή στα σενάρια για εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. «Η αγορά τοποθετείται για πολύ καλά μεγέθη» εξηγεί ο Κρις Γουέστον, της IG Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v