Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Έντονες πιέσεις ειδικότερα στις αγορές του Νότου. Συνεδρίαση για γερά νεύρα νωρίτερα στη Σαγκάη. Κάθετη πτώση σε χαμηλό 5ετίας το πετρέλαιο. Στο στόχαστρο μεταλλευτικός και ενεργειακός κλάδος. Ο προβληματισμός για τη διεθνή οικονομία και για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Φρένο στην ανοδική πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων μπαίνει στις ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και το τρενάκι τρόμου της Σαγκάης όπου μέσα σε μία συνεδρίαση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε διακύμανση 8%.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1% στις 9914 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,34% στις 4316 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,17% στις 6.587 μονάδες.

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,65% στις 10.626 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1.89% στις 5104 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,46% στις 19.660 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις δέχονται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η κινεζική αγορά έκλεισε με βουτιά 5,31% ενώ στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη 3%.

«Το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει. Τώρα υπάρχει τάση αποστροφής κινδύνου» εξηγεί ένας τραπεζίτης μιλώντας στο MarketWatch. Οι κινήσεις των αγορών των επιβεβαιώνουν, καθώς τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5ετίας με το Brent να διαμορφώνεται στα 65,33 δολ. ανά βαρέλι.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο μεταλλευτικός και ο ενεργειακός κλάδος. Ο σχετικός κλαδικός δείκτης του Stoxx 600 υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013. Η JPMorgan Chase άλλωστε, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, ενώ η Morgan Stanley βλέπει υποχώρηση του πετρελαίου ακόμη και στα 43 δολ. το 2015.

Έτσι, η μετοχή της Rio Tinto υποχωρεί κατά 2,8% και της Glencore κατά 2,5%. Επίσης, οι μετοχές των BP, Tullow Oil, Statoil και Repsol υποχωρούν κατά 2% με 3,2%.

Τα μηνύματα από την οικονομία άλλωστε, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η μεγάλη έκπληξη προήλθε σήμερα από τη Γερμανία, της οποίας οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 3,1% τον Οκτώβριο με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για σημαντική αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης.

Παράλληλα, δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου φέρουν την  κυβέρνηση του Πεκίνου να προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του στόχου ανάπτυξης από 7,5% για το 2014 στο 7%, αλλά και σε αναθεώρηση του στόχου για τον επόμενο χρόνο. Επισημαίνεται πως θα είναι η πρώτη χρονιά από το 1999 που η Κίνα δεν θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης, ενώ αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 24 ετών.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την κινεζική αγορά – που βάσει ορισμένων μετρήσεων είναι πλέον η μεγαλύτερη στον πλανήτη. Μία ημέρα νωρίτερα, το Τόκιο ανακοίνωσε πως ύφεση της Ιαπωνίας ήταν πιο βαθιά από ότι αναμενόταν (1,9% το γ’ τρίμηνο έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%), ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης.

Βουτιά 15% καταγράφει η μετοχή της βρετανικής Tesco η οποία προχώρησε στην τέταρτη κατά σειρά υποβάθμιση του στόχου κερδοφορίας για το έτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v