Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κοντά σε νέο υψηλό επτάμισι ετών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανοδικά και τα futures της Wall. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Holcim και Lafarge που ανέστησαν τη μεταξύ τους συμφωνία. Αποκλιμάκωση με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται αφενός στις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, αφετέρου στη συγχώνευση Holcim Lafarge που σώθηκε έστω και στο παρά πέντε.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,05% στις 12.023 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,21% στις 5047 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.975 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,78% στις 11.178 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,83% στις 5920 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,49% στις 22.915 μονάδες.

Η μετοχή της Holcim ενισχύεται κατά 1,3% και της Lafarge κατά 3,5%. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως η μεταξύ τους συμφωνία τελικά σώθηκε, αν και άλλαξαν δραστικά τόσο οι οικονομικοί όροι όσο και το σχέδιο διοίκησης του νεοσύστατου ομίλου. «Υπάρχουν πολλές συνέργειες στη συμφωνία, για αυτό αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας, αντί απλώς να τα παρατήσουν» δήλωσε ένας τραπεζίτης στο πρακτορείο Reuters.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει κέρδη της τάξεως του 3%, ενώ σημειώνεται αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 3ετούς να υποχωρεί περισσότερο από 80 μονάδες βάσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει εντός των ημερών λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση ρευστότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v