Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,7% για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Στο κόκκινο έκλεισαν οι μετοχές την εβδομάδα που έληξε την Παρασκευή, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Συνεχίστηκε το «sell off» στο κλάδο των μεταλλευτικών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες, τις πρώτες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι μετοχές στον κλάδο των μετάλλων και των τραπεζών σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε 0,9% στις 394,65 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα 2,7% χαμηλότερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την αρχή του Ιουλίου.

Αλμα 7,5% πραγματοποίησε η μετοχή της γαλλικής 7,5%, το μεγαλύτερο στον δείκτη Stoxx Europe 600.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 1,1% στις 6.579,81 μονάδες. Ο βρετανικός δείκτης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από το «sell off» στις μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών. Η Antofagasta βούτηξε 6,2% και η Glencore 4,5%. Ο FTSE 100 κινήθηκε 2,9% χαμηλότερα για την εβδομάδα.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε 1,4% χαμηλότερα στις 11.347,5 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,6% στις 5.057 μονάδες. Οι δείκτες κατέγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες 2,8% και 1,3% αντίστοιχα.

Ο Ισπανικός IBEX διολίσθησε 1,2% στις 11.309 μονάδες. Στο κόκκινο βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.  Πτώση 5,8% κατέγραψε η Banco de Sabadell, 3% η Banco Popular Espanol, 2,4% η CaixaBank και 1,8% η Banco Santander.

«Οι αγορές ήταν ευάλωτες σε πτωτικές πιέσεις, με την εμπιστοσύνη να απειλείται με την επιστροφή των αδύναμων εβδομαδιαίων στοιχείων από την Κίνα και από το “sell off” στα εμπορεύματα» υποστήριξε ο Jameel Ahmad, επικεφαλής αναλυτής στην FXTM.

Προκαταρκτική μέτρηση για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα βούτηξε σε χαμηλό δεκαπέντε μηνών τον Ιούλιο. Οι μεταλλευτικές εταιρείες είναι ευαίσθητες στην οικονομική απόδοση της Κίνας, καθώς η χώρας είναι βασικός αγοραστής πρώτων υλών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v