Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω BMW

Τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν στο "πράσινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις πληροφορίες για ανησυχητικά στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων συγκεκριμένου μοντέλου της BMW. "Βουτιά" έως 2,5% για τον DAX. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Με έντονες διακυμάνσεις κυλά η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν σε αρνητικό έδαφος λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, πέρασαν σε θετικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, και γυρνούν πάλι στο «μείον» μετά από δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο που κάνει λόγο για «ανησυχίες» για τις εκπομπές ρύπων μοντέλου της BMW.

Οι μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έφτασαν να υποχωρούν έως και 8,8% μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Auto Bild ότι το ντιζελοκίνητο μοντέλο X3 xDrive 20d εκπέμπει πάνω από 11 φορές του επιτρεπόμενου οξείδιο του αζώτου.

Η πληροφορία αυτή έρχεται την ώρα που το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων διαφόρων μοντέλων αυτοκινήτων της Volkswagen έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Ασίας. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε έρευνες για το θέμα.

Σε αρνητικό πεδίο "γύρισε" και η μετοχή της Volkswagen, η οποία νωρίτερα κατέγραφε νέα άνοδο μεγαλύτερη του 4%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,43% στις 342 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 κατά 0,77% στις 5.986 μονάδες και ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 1,55% στις 4.364 μονάδες, ενώ πτώση έως και 2,5% καταγράφει ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.404 μονάδες.

Απώλειες 1,27% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.354 μονάδες, 1,04% για τον πορτογαλικό PSI στις 4.978 μονάδες και 1,38% για τον ιταλικό FTMIB στις 20.778 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα δημοσιοποιήθηκαν απρόσμενα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, δίνοντας ώθηση στον δείκτη DAX, που έφτασε να ενισχύεται έως και 0,9% αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Προηγουμένως, είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία της έρευνας της GfK για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, που έδειξαν επιδείνωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και τον χειρισμό του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον τομέα μεταποίησης της Γαλλίας, που έδειξαν αύξηση τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκιά της κατά 0,25%.

Εν τω μεταξύ, πτωτική συνεδρίαση στη Wall Street προοιωνίζονται τα futures των S&P 500 (-0,8%), Dow Jones (-0,7%) και Nasdaq (-0,9%).

Στο 1,1233 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v