Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων τερμάτισε η Wall Street με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο 238 μονάδων. Ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Πάνω από τα 41 δολ. το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Charles Schwab, Jeffrey Kleintop, «Δεν είναι ασυνήθιστό οι χρηματιστηριακές αγορές να ανεβαίνουν μετά από τρομοκρατική ενέργεια ωστόσο τούτη τη φορά συνέβη υπερβολικά γρήγορα» και κατέληξε, «Προκαλεί ανακούφιση ότι όλες οι αγορές άνοιξαν κανονικά».

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett, ο οποίος υποστήριξε ότι σε καμιά περίπτωση δε θα πουλήσει μετοχές λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το ανοδικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ειδικότερα ο ενεργειακός κλάδος κινήθηκε υψηλότερα με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που κατέγραψε άνοδο 2,5% στα 41,74 δολάρια. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 4,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,38% ή 238 μονάδων στις 17.483, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,49% στις 2.053 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,15% στις 4.984 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Marriott International ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Starwood Hotels & Resorts έναντι 12,2 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το συγκεκριμένο deal θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στον κόσμο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 50 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0705 δολ. από 1,0773 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.082 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με την Παρασκευή, στο 2,27%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v