Fed και Κίνα πιέζουν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed και τα στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Κϊνας. Στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Πτωτικά τα futures της Wall Street

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα πρακτικά της Fed που δημοσιοποιήθηκαν χθες αυξάνουν τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Το κλίμα επιβαρύνεται από τα ισχνά στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας τον Σεπτέμβριο, που δημιουργούν πιέσεις κυρίως στον κλάδο των μεταλλευμάτων, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα μετάλλων του κόσμου.

Αρνητικά επιδρά και η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, μετά τα στοιχεία του ΟΠΕΚ που έδειξαν αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος.

Όπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή ΜΜΕ, το Βερολίνο πιέζει την Deutsche Bank για γρήγορο διακανονισμό με τις ΗΠΑ, ενώ η τράπεζα θα πληρώσει πρόστιμο 9,5 εκατ. δολαρίων για διακανονισμό με την SEC, η οποία την κατηγορεί ότι απέτυχε να προστατεύσει κατά της διαρροής μη δημοσιοποιήσιμων πληροφοριών από τους αναλυτές της Deutsche Bank Securities.

Στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση ή ένα «bail-in» για την στήριξη της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας, καθώς απαιτούν πρόστιμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως η Deutsche Bank ή η BNP, ενώ την ίδια ώρα «σφυρίζουν αδιάφορα» όταν αμερικανικοί κολοσσοί δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν στην Ευρώπη.

Απώλειες 1,6% στο «άνοιγμα» για τη Unilever, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,83% στις 335 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,64% στις 6.979 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC του Παρισιού σημειώνει πτώση 1,15% στις 4.401 μονάδες και 1,11% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.406 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v