Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δημοψήφισμα δεν ανησύχησε τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Βουτιά" 1,2% για τον ισπανικό δείκτη IBEX. Πτώση για το ευρώ. Ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς το δημοψήφισμα στην Καταλονία είχε αρνητικό αντίχτυπο μόνο το ισπανικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης θεωρεί παράνομο, ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές στις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ψηφοφόρους τουλάχιστον 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις στην Καταλονία οδήγησαν χαμηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1743 από 1,1814 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011 αυξήθηκε ο PMI βιομηχανίας της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν παρά την άνοδο των τιμών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο PMI βιομηχανίας αυξήθηκε στις 58,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 57,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χαμηλότερα μεν του 58,2 που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

Παράλληλα, ο Βρετανικός τομέας Μεταποίησης εμφάνισε ανάπτυξη το Σεπτέμβριο, ωστόσο ο βασικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τα υψηλά τεσσάρων μηνών που άγγιξε τον Αύγουστο. Ο PMI της IHS Markit για τη Βρετανική Μεταποίηση υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε 55,9, από το αναθεωρημένο 56,7 του Αυγούστου. Η μέτρηση δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση σε 56,4.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να υποβαθμίζει την σημασία μιας επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα. Στο μεταξύ γνωστοποίησε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα αποφασίσει για το μέλλον της Τζάνετ Γέλλεν στη Fed.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.438 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 12.902 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.350 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης «βούλιαξε» 1,21% στις 10.255 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 22.811 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου (WTI) υποχωρεί 2,7% στα 50,25 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.277 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v