Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κόντε έριξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες άνω του 1% για τον χρηματιστηριακό δείκτη MIB του Μιλάνου μετά τις εξαγγελίες Κόντε στη Γερουσία. Πτώση στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Μαδρίτης. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Με πτώση έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρά την ισχυρή άνοδο του τεχνολογικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Stoxx Europe 600 έπιασε υψηλό 17 ετών σημειώνοντας άνοδο 1,5%.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμεναν σε ανοδική τροχιά έως τις εξαγγελίες Κόντε στην ιταλική γερουσία.

Εκεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ευρώπη αποτελεί το «σπίτι» της Ιταλίας και η κυβέρνηση της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί αλλαγές. Επιπλέον δήλωσε πως η κυβέρνησή του, θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ αλλά θα επιδιώξει ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα.

Οι δηλώσεις Κόντε έριξαν το ιταλικό χρηματιστήριο και γύρισαν ανοδικά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα ο δείκτης MIB στο Μιλάνο «βούλιαξε» 1,18% στις 21.750 μονάδες ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 2,75% από 2,54% την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,31% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,7% στις 7.686 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 12.787 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 5.460 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,66% στις 9.686 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στην πώληση ποσοστού 7,7% της Royal Bank of Scotland έναντι 2,51 δισ. λιρών. Η τιμή πώλησης των μετοχών γίνεται με discount 3,5% από την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσοστό της βρετανικής κυβέρνησης στη RBS θα περιορίζεται πλέον στο 62%.

Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο χωρίς να βρεθεί συμβιβαστική λύση για τους δασμούς. Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να έχει στενές σχέσεις με Καναδά, Μεξικό και Ε.Ε. παρά την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε ξανά τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ, που θεωρείται ως ο συνολικός δείκτης για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάιο από τις 55,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν πάντως σε συμφωνία με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ παραμένει υψηλότερα από τις 50 μονάδες, σημείο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 64,87 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.300 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1698 από 1,1699 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v