Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο και πάλι οι ευρωαγορές

Για έκτη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωαγορές καταγράφουν απώλειες με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην οικονομία. Μεγαλύτερες πιέσεις για αυτοκινητοβιομηχανίες, μεικτή η εικόνα για τράπεζες.

Για έκτη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν τα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,93% στις 6153 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,99% στις 3655 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,53% στις 5.563 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαiκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,19% στις 10316 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,32% στις 7562 ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,14% στις 20158 μονάδες.

Μετά από ένα θετικό τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αγορές, με κέρδη 6,7% για τον Stoxx 600, οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σε γενικές γραμμές η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών. Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται – μεταξύ άλλων – ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ, στοιχεία δραστηριοτήτων κλάδου υπηρεσιών σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, ΑΕΠ ευρωζώνης, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι επενδυτές αναμένουν παράλληλα σήμερα, τον δείκτη τιμών παραγωγού ευρωζώνης, αλλά και τα στοιχεία για τις παραγγελίες του βιομηχανικού κλάδου των ΗΠΑ.


Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων ξεχωρίζει η επιθετική προσφορά εξαγοράς της Sanofi Aventis για την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genzyme έναντι 18,5 δισ. δολ.

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα είναι μικτή. UBS και Credit Suisse κινούνται ανοδικά, καθώς οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας δήλωσαν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που προτείνει η κρατική επιτροπή και οι οποίοι είναι σημαντικά αυστηρότεροι από τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Έντονες πιέσεις (7%) δέχεται και πάλι όμως, η Anglo Irish Bank

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v