Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων ευρωαγορές και futures της Wall. Τράπεζες και μεταλλευτικές στο στόχαστρο. Προβληματισμός από τα ευρωπαϊκά μάκρο και καμπανάκι από ΟΟΣΑ. Επιπτώσεις από την παρέμβαση της BoJ.

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αλλά και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Τα δυσοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη, η εντεινόμενη δυσπιστία για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών αλλά και η νέα παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος είναι οι βασικοί παράγοντες για το αρνητικό κλίμα κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAΧ 30 υποχωρεί κατά 1,46% στις 6.253 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,85% στις 3.286 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,25% στις 5.631 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,29% στις 9.105 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,37% στις 5.923 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 2,53% στις 16.231 μονάδες.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 2,9%, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Unicredit καταγράφει πτώση 5%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου παραμένει πάνω από το 6%, επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο για το ιταλικό χρέος.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο παρέμεινε στο 3% - παρά τις προβλέψεις για υποχώρηση-, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση του κ. Mario Draghi εν μέσω πιέσεων για μείωση των επιτοκίων.

Πόσο μάλλον όταν το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη ανέρχεται πλέον στο 10,2%, ενώ και ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επιπλέον, έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών, ενώ ο κλαδικός δείκτης βασικών υλικών του STOXX Europe 600 υποχωρεί κατά 2,5%. Αιτία είναι η παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος -η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών μηνών-, που εκτόξευσε το δολάριο έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v