Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Το ευρώ επιβίωσε – Η ΕΕ πεθαίνει

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζ. Σόρος κάνει λόγο για Πύρρειο Νίκη της Γερμανίας στη μάχη κατά της ευρωκρίσης. Η Ε.Ε. έχει αλλάξει πολύ από τον αρχικό της σκοπό. Δεν είναι πλέον μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών, καταγγέλλει.

Σόρος: Το ευρώ επιβίωσε – Η ΕΕ πεθαίνει

«Τώρα που η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει, η Γερμανία αναδεικνύεται νικητής. Πρόκειται, όμως, για Πύρρειο Νίκη, που θα ήταν καλύτερα να έχει αποφευχθεί» δήλωσε κατηγορηματικά ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στο Κίελο.

Ο επενδυτής, γνωστός και ως «δολοφόνος της στερλίνας» για το περιβόητο σορτάρισμα που έκανε το 1992 εναντίον του βρετανικού νομίσματος, εδώ και καιρό επικρίνει τους χειρισμούς της καγκελαρίου Μέρκελ για την κρίση της ευρωζώνης.

«Η κρίση της ευρωζώνης έχει τώρα τελειώσει. Αυτό έγινε επίσημα με τις εκλογές στη Γερμανία, όπου οι κανόνες διακυβέρνησης του ευρώ δεν συζητήθηκαν καν. Το σύστημα που προέκυψε από την κρίση, όμως, δεν είναι διόλου ικανοποιητικό. Οι επικρατέστεροι οικονομολόγοι θα το χαρακτήριζαν εξισορρόπηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Εγώ θεωρώ ότι απέχουμε πολύ από μία εξισορροπημένη κατάσταση. Η κρίση του ευρώ έχει ήδη μεταμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάτι ριζικά διαφορετικό από τον αρχικό της στόχο. Η Ε.Ε. επρόκειτο να είναι μία εθελοντική ένωση κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που παραδίδουν μέρος της κυριαρχίας τους για το κοινό καλό. Αυτό, όμως, μετατράπηκε σε μία σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών που εκ φύσεως είναι υποχρεωτική και άνιση. Όταν μία χώρα οφειλέτις αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι πιστώτριες έχουν το πάνω χέρι. Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν απλώς διαιωνίζουν αυτήν την κατάσταση. Αυτό, όμως, είναι πολιτικά μη αποδεκτό και έχει τη δύναμη να καταστρέψει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο οι πιστωτές είναι σε θέση να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το κάνουν» δήλωσε ο κ. Σόρος.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας που είναι απρόθυμη χώρα να αναλάβει. Συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με τις ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ουάσιγκτον με το Σχέδιο Μάρσαλ ουσιαστικά ανέλαβε ηγετικό ρόλο στον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο. Το σημερινό Βερολίνο, όμως, δεν ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.

«Μόνο η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία γιατί είναι η χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και βρίσκεται στο τιμόνι. Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείς και να διορθώσεις τα λάθη σου. Εάν η Γερμανία το κάνει, τότε θα κερδίσει τη διαρκή ευγνωμοσύνη της υπόλοιπης Ευρώπης. Εάν όχι, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η Γερμανία έχει προκαλέσει έναν εφιάλτη που τα θύματα της ισχύουσας πολιτικής ζουν και στο ξύπνιο τους» σημείωσε ο κ. Σόρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v