Guardian: Παραμένει στο τραπέζι το Grexit

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη είναι ακόμη υπαρκτός. Στηρίζεται στις προβλέψεις της Capital Economics. Η μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι οι βασικές εστίες κινδύνου.

Guardian: Παραμένει στο τραπέζι το Grexit

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει στο τραπέζι, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian που βασίζεται σε στοιχεία από την Capital Economics. «Το think tank διατυπώνει δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και τονίζει πως το δημόσιο χρέος της χώρας (που τώρα βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ) είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα και πως «η κρίση της χώρας δεν έχει ακόμη τελειώσει». Αυτό συμβαίνει παρά τη σαφή βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας από τότε που υπεγράφη το μνημόνιο το 2012» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πρόβλημα δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (μπορεί και 11 δισ. ευρώ) για το 2014 και 2015 που θα φανεί τον επόμενο χρόνο. Η Capital Economics πιστεύει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία βάσει της οποίας η Ελλάδα να δεχθεί κάποια νέα μέτρα λιτότητας και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δώσουν νέα δάνεια» αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ανησυχία εστιάζεται στη μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους. Το υφιστάμενο μνημόνιο απαιτεί να καταγράφει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, μέχρι το 2030 ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ στο 90%. Οι Έλληνες όμως, μπορεί να μην ανεχθούν τόσα έτη λιτότητας.»

«Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομευθούν οι προβλέψεις από τον αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας, οι τιμές θα κινηθούν εκ νέου ανοδικά το 2015. Η Capital Economics είναι επιφυλακτική. Εάν έχει δίκιο, τότε το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί αργά, επιτρέποντας ελάχιστη βελτίωση στο βασικό στόχο για το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Τέλος, εάν ο αποπληθωρισμός διευρυνθεί, τότε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενδέχεται να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των χρεών προς την Ελλάδα. «Είναι αυτονόητο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς να συμφωνεί η υπόλοιπη ευρωζώνη στην παροχή τέτοιας στήριξης λόγω εγχώριων πολιτικών προβληματισμών, αλλά και του ενδεχόμενου ηθικού κινδύνου που δημιουργείται» καταλήγει η Capital Economics»

«Το σχόλιο είναι σωστό. Το Grexit εξακολουθεί να είναι επιλογή, αν και όχι άμεση» καταλήγει ο Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v