Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ουκρανία

Nευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι νέες μάχες στο Ντονέτσκ σβήνουν τις ελπίδες για λύση στο ουκρανικό. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Μόσχα. Η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζει η Tesco με αλλαγή διοίκησης και κέρδη 2,2%.

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ουκρανία

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η αισιοδοξία που δημιουργείται από τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου σκιάζεται από την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στο Ντονέτσκ

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,53% στις 9668 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 014% στις 4329 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2% στις 6.734 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,38% στις 10.488 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,08% στις 6194 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,8% στις 20.571 μονάδες.

Οριακές πιέσεις καταγράφονται και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία να ζητούν την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Παράλληλα, τα ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την πόλη του Ντονέτσκ. Η είδηση επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης, που αναφέρει ότι η επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται σε «ενεργή φάση» χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

"Υπάρχει η πιθανότητα να επιδεινωθεί σημαντικά η κατάσταση στην Ουκρανία" δήλωσε ο Richard Perry της Hantec Markets και συμπλήρωσε: "Όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση αυτής της ρητορικής, εφησυχάζουν". «Με τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Γηραιάς Ηπείρου και της Ρωσίας, οιαδήποτε αναταραχή με την επιβολή κυρώσεων θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» προειδοποιεί και ο  Έβαν Λούκας της IG.

Η αντίδραση των αγορών πάντως, προς το παρόν είναι περιορισμένη. Μία εξήγηση ενδεχομένως να είναι η εικόνα που παρουσιάζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή της Google εκτινάχθηκε κατά 3,7% καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Παράλληλα, από τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στον S&P 500 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 77% έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η μετοχή της Tesco με κέρδη 2,2% καθώς ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος Φίλιπ Κλαρκ. Τα ηνία της βρετανικής εταιρείας αναλαμβάνει ο Dave Lewis από τη Unilever.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v