Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη δια χειρός... ΡΜΙ

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες με πρωτοπόρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ στην ευρωζώνη. Τα μηνύματα για την ανάπτυξη. Η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζει η Nokia στο +7,4%.

Ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη δια χειρός... ΡΜΙ

Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την τελευταία θετική έκπληξη από το μέτωπο της οικονομίας. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με ήπιες πτωτικές πιέσεις, καταγράφουν πλέον θετικό πρόσημο καθώς τα στοιχεία της Markit και οι δείκτες ΡΜΙ δείχνουν πως ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα, ακόμη και στη Γαλλία.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,26% στις 9778 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι αμετάβλητος στις 6.796 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,11% στις 10.776 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,66% στις 6483 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,07% στις 21.054 μονάδες.

Ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 54 ενώ οι αναλυτές "έβλεπαν" 52,8. Ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών. Θετική έκπληξη αποτελούν τα στοιχεία για τη Γερμανία, ενώ ταχύτητα φαίνεται πως ανεβάζουν ακόμη και οι γαλλικές επιχειρήσεις. Η Markit εκτιμά πως τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης τρίτου τριμήνου 0,4% για την ευρωζώνη και 0,8% για τη Γερμανία.

Στο άκουσμα της είδησης κινείται ανοδικά και το ευρώ, που τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3470 δολ. από 1,3450 δολ. πριν την κοινοποίηση των στοιχείων.

Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη όμως, οι αναλυτές στρέφουν την προσοχή τους και στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Απώλειες 1,7% καταγράφει η μετοχή της Unilever καθώς οι πωλήσεις τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Πιέσεις δέχθηκε για τον ίδιο λόγο και η μετοχή της γερμανικής BASF.

Στην αντίποδα, η σουηδική Nokia  καταγράφει άλμα 7,4% καθώς ανακοίνωσε σημαντική διεύρυνση στα περιθώρια κερδοφορίας της.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v