Απόπειρα ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μετά την χθεσινή κάθετη πτώση. Η νευρικότητα παραμένει λένε οι αναλυτές. Οι επιχειρηματικές εξελίξεις που βελτιώνουν το κλίμα. Ξεχωρίζουν TUI και BG Group.

Απόπειρα ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό sell off και με στήριξη από το θετικό κλείσιμο στη Σαγκάη. «Διατηρείται όμως, η νευρικότητα καθώς οι trader ανησυχούν για την ενίσχυση της αστάθειας σε πολλές αγορές καθώς οι επενδυτές καθαρίζουν τα ετήσια κέρδη τους καθώς μειώνεται ο όγκος συναλλαγών ενόψει της γιορταστικής περιόδου» σχολιάζουν οι Financial Times.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,73% στις 9865 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% στις 4281 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 6.543 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0.53% στις 10.517 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,38% στις 5055 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,39% στις 19.466 μονάδες.

Τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street κινούνται με βήμα σημειωτών. 

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη 2,96%, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε βυθιστεί κατά 5,3% μετά από μία συνεδρίαση που έμοιαζε με τρενάκι τρόμου.

Ο Steven Englander της CitiFX εκτιμά πως τέσσερις παράγοντες δημιουργούν νευρικότητα. Πρώτον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την ανεργία στις ΗΠΑ θέτουν ξανά επί τάπητος το θέμα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Δεύτερον, πολλοί επενδυτές θέλουν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου. Τρίτον υπάρχει εύλογη ανησυχία για τη διεθνή οικονομία, η οποία αποτυπώνεται και στην κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Τέλος, υπάρχει μία ευρύτερη τάση αποστροφής του ρίσκου, που είναι και ο βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τις αγορές.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις συμβάλουν στην απόπειρα ανάκαμψης που συντελείται στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μετοχή της TUI ενισχύεται κατά 2% καθώς η γερμανική εταιρεία tour operator συγχωνεύεται με την TUI Travel και ανακοίνωσε ετήσια αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Επίσης, προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη κερδοφορίας για το 2015.

Κέρδη 1,2% καταγράφει και η BG Group η οποία ανακοίνωσε ότι πουλά έναν αγωγό φυσικού αερίου στην APA Group έναντι 5 δισ. δολ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v