Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήματα ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Καλύπτουν μέρος από το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Διορθωτικές κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου Brent και ανάκαμψη για τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Ανοδικά τα futures της Wall

Βήματα ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τριών ετών. Αφορμή είναι η ανάκαμψη που καταγράφεται στην τιμή του μαύρου χρυσού και κατά συνέπεια στον ενεργειακό κλάδο.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,34% στις 9627 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,45% στις 4127 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατά 0,26% στις 6.340 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,88% στις 10.234 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0.26% στις 4838 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,74% στις 18.737 μονάδες.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα του 2011, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 5,5 ετών, οριακά πάνω από τα $60 ανά βαρέλι. Ο δείκτης του ενεργειακού κλάδο υποχώρησε κατά 3,6% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θεωρούνται θετικές για τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για το τι σηματοδοτεί αυτή η πτωτική πορεία ως προς την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης και την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας» εξηγούν οι Financial Times συμπληρώνοντας πως η μείωση στο κόστος ενέργειας εντείνει παράλληλα τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Σήμερα Δευτέρα, ο STOXX Europe 600 για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύεται κατά 1,4% καθώς η τιμή πετρελαίου Brent ανακάμπτει πάνω από τα $62 ανά βαρέλι.  Ξεχωρίζει ο γαλλικός όμιλος υπηρεσιών για τον πετρελαϊκό κλάδο Technip που καταγράφει άνοδο 6,1% καθώς απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας σεισμικών μελετών CGG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v