Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά επιμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κρατούν τα υψηλά μετά το ανοδικό σερί ρεκόρ για το γερμανικό DAX 30. Η μείωση των επιτοκίων για την Κίνα και η αναμονή του QE από την ΕΚΤ. Σε ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις του Νότου.Υψηλό 11 ετών για το δείκτη δολαρίου

Σε ανοδική τροχιά επιμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο καταγράφουν και αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων που έφερε τον DAX 30 σε νέο ιστορικό υψηλό και τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,33% στις 11.438 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,12% στις 4945 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 καταγράφει κέρδη 0,31% στις 6.938 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,43% στις 11.226 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται οριακά κατά 0,07% στις 5693 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται υψηλότερα κατά 0,59% στις 22470 μονάδες.

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται το 10ετές κόστος δανεισμού για Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλίας, ενώ το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 5 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο κινητοποιούνται εναντίον του αποπληθωρισμού. Τελευταία η κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία προχώρησε το Σάββατο σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται σταθερά σε ανοδική τροχιά. Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση σε υψηλό 5 εβδομάδων, στο 1,1160 δολ. ενώ ο δείκτης δολαρίου αγγίζει το 95,505 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2003. 

Η προσοχή στρέφεται και στο επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι το QE θα εκκινήσει στις 9 Μαρτίου και θα προβλέπει μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ 60 δισ. ευρω εκ των οποίων τα 45 δισ. ευρω θα αφορούν σε αγορές κρατικών τίτλων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο μεταλλευτικός κλάδος – μετά τη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα- αλλά και ο τεχνολογικός με τα νέα deal στις τηλεπικοινωνίες. Ο γαλλικός όμιλος Vivendi ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην πώληση του εναπομείναντος ποσοστού που είχε στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Numericable-SFR στην Altice έναντι 40 ευρώ ανά μετοχή. Το discount είναι σημαντικό καθώς η μετοχή της Numericable-SFR έκλεισε την Παρασκευή στα 55,4 ευρώ. Έτσι, η μετοχή της Altice καταγράφει άλμα 4,2%. Η μετοχή της Numericable-SFR ενισχύεται σήμερα κατά 5,5% ενώ της Vivendi υποχωρεί κατά 5,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v