Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή στο κόκκινο για την Ευρώπη με το βλέμμα στην Ελλάδα

Εκμηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη. Εντονότερες οι πιέσεις για τον ευρωπαϊκό Νότο. Νευρικότητα για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα διαπιστώνουν οι αναλυτές. Στο στόχαστρο η Deutsche Bank. Ευρεία άνοδος για τη Volkswagen με την επεισοδιακή αλλαγή ηγεσίας.

Στροφή στο κόκκινο για την Ευρώπη με το βλέμμα στην Ελλάδα

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου καθώς τα αρχικά κέρδη εκμηδενίζονται και επικρατούν οι πτωτικές τάσεις. Οι αναλυτές αφενός κάνουν λόγο για διορθωτικές τάσεις μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, αφετέρου σημειώνουν τη νευρικότητα για το παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,33% στις 11.771 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,03% στις 5147 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,24% στις 7.054 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,76% στις 11.417 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,63% στις 6000 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,74% στις 23.254 μονάδες.  

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί το σαββατοκύριακο πως το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, κάνοντας τον παραλληλισμό με τα σχέδια για την επανένωση της Γερμανίας το 1989. «Δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα και αυτό είναι ανησυχία για πολλούς επενδυτές» αναφέρει ο Ion-Mark Valahu, της Clarinvest.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί κατά 2,8% καθώς εγκατέλειψε τον στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 12%  το 2016, λέγοντας ότι στοχεύει «μεσοπρόθεσμα» στο 10%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Volkswagen ενισχύεται κατά 4% μετά την επεισοδιακή παραίτηση του προέδρου Ferdinand Piech της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, η μετοχή της HSBC καταγράφει κέρδη 3,2% καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πως ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ευρώπης εξετάζει το spin off της βρετανικής λιανικής τράπεζας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v