Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί για τον Stoxx 600

Κέρδη κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετά από πέντε μέρες απωλειών. Άνοδος 1% στο ιταλικό χρηματιστήριο. Σε υψηλό έξι ετών ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη. Πιέσεις στο ευρώ.

Τερμάτισε το πτωτικό σερί για τον Stoxx 600

Τα καλά macro στην Ευρωζώνη και η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ιταλικές αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της "Banca Monte dei Paschi di Siena", οδήγησαν σε κέρδη τις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με τις Ιταλικές Αρχές για την ανακεφαλαιοποίηση της "Banca Monte dei Paschi di Siena". Όπως μεταδίδει το Reuters, "η Κομισιόν ανακοίνωσε πως συμφώνησε, κατ' αρχήν, στην 'προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών κανόνων, υπό την προϋπόθεση πως τηρούνται κριτήρια όπως η διασφάλιση ότι η Τράπεζα θα γίνει κερδοφόρα.

Παράλληλα, η Intesa Sanpaolo φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία για πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία Christofferson Robb & Company και στην εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων Bayview Asset Management.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από το υψηλό έξι ετών του δείκτη μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα ο δείκτης ανήλθε στις 57 μονάδες τον Μάιο από 56,7 τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει συζητήσεις για περιορισμό του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ewald Nowotny υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει χαμηλός μακροπρόθεσμα, αμφισβητώντας τους στόχους της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για το θέμα της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,43% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 7.543 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 12.664 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 5.318 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 10.881 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 20.936 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 48,92 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,8% στα 1.265 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1225 από 1,1258 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v