Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο τραπεζικός κλάδος. Πιέσεις στο ευρώ. Υποχωρεί το πετρέλαιο.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Από το χαμηλό πέντε μηνών ανέκαμψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καθώς φαίνεται να απόκλιμακώνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τις δηλώσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις ΗΠΑ για διπλωματική λύση με την Πιογιανγκ.

Ειδικότερα οι Jim Mattis και Rex Tillerson υποστήριξαν ότι η διοίκηση Τραμπ θα συνεχίσει να αναζητά διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος ή την άμεση επανένωση της Κορέας.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τραπεζικός κλάδος καθώς εν λόγω ευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε 1,4%. Ενδεικτικά οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank σημείωσαν άνοδο άνω του 3%.

Επιπλέον η μετοχή της RWE ενισχύθηκε 3% μετά τη δήλωση της διοίκησης ότι αναμένει να πιάσει τους στόχους κερδοφορίας για το 2017 μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα εξαμήνου.

Παράλληλα «άλμα» 7% σημείωσε η μετοχή της Fiat μετά από δημοσιεύματα για πρόταση εξαγοράς από κινέζο επιχειρηματία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη διολίσθησε 0,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, διαγράφοντας πάνω από το μισό της ανόδου του Μαΐου. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Ιρλανδία και στη Μάλτα, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ανοδικά κινήθηκε στην Ολλανδία και την Ιταλία.

Η πτώση, η πρώτη από το Φεβρουάριο, ήταν οριακά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν βουτιά 0,5%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,08% στις 376 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 7.353 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 12.165 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,2% στις 5.121 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,73% στις 10.461 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 21.722 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 48,65 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.289 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1792 από 1,1822 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v