Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλά πέντε μηνών το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται 0,13% έναντι του αμερικανικού στο 1,0882 δολάριο, ενώ αναμένεται να κινηθεί ανοδικά και την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει η ΕΚΤ. Μικρές άνοδοι για στερλίνα και δολάριο.

Το ευρώ πλησιάζει και σήμερα τα χθεσινά υψηλά πέντε μηνών, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Ιούνιο, χάρη στις αυξανόμενες προσδοκίες πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την ακροδεξιά αντίπαλο Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,13% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,0882 δολάριο.

Το γεγονός πως οι δημοσκόποι -οι οποίοι έχουν δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν το Brexit και τον Τραμπ- είχαν εκτιμήσει σωστά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή, έχει τονώσει την εμπιστοσύνη στις προβλέψεις τους πως ο Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων ή παραπάνω.

Αυτή η αυξημένη εμπιστοσύνη σημαίνει πως ο πολιτικός κίνδυνος δεν τιμολογείται στο ευρώ ενόψει του δεύτερου γύρου, με την προσδοκώμενη μεταβλητότητα να έχει υποχωρήσει απότομα.

«Αυτός (ο δεύτερος γύρος) δεν θα έχει σημασία για την αγορά», εκτιμά ο Thu Lan Nguyen, στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στην Commerzbank.

«Οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να τιμολογούν τον κίνδυνο μιας νίκης Λεπέν, και δικαίως, γιατί ο πρώτος γύρος των εκλογών έδειξε ότι οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία ήταν σωστές (…) και αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο (…) Είναι εξαιρετικά πιθανό να κερδίσει (ο Μακρόν)», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ακόμα πως, σε ό,τι αφορά στο κοινό νόμισμα, η προσοχή πλέον θα στρέφεται όλο και περισσότερο στη νομισματική πολιτική. Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη αναμένεται να ενισχύσει το ευρώ, παρότι δεν προβλέπεται να ανακοινωθεί tapering μέχρι αργότερα φέτος.

Η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,16% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2817 δολάριο.

Ο δείκτης DXY, που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ενισχύεται ελάχιστα, κατά 0,02% σε 99,06 μονάδες.

Το καναδικό δολάριο υποχώρησε σήμερα 0,5% έναντι του αμερικανικού, δηλαδή βρέθηκε στα χαμηλότερά του από τον Δεκέμβριο και μετά, αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών αντεπιδοτήσεων, κατά μέσο όρο 20%, στις καναδικές εισαγωγές ξυλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v