Βουτιά στη στερλίνα λόγω αποθαρρυντικής δημοσκόπησης για Μέι

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πως η Μέι μπορεί να μην κερδίσει πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο και οι Συντηρητικοί της να έρθουν αντιμέτωποι με μια hung parliament. Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πτωτικά κινείται η στερλίνα, αφότου νέα δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι ενδέχεται να μην κερδίσουν πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας και να έρθουν αντιμέτωποι με μια λεγόμενη hung parliament, στην οποία κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν έχει πλειοψηφία.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,27% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2825 δολάριο.

Η λίρα καταγράφει πτώση έναντι όλων των νομισμάτων της G10, αφότου η νέα δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στους Times -και βασίστηκε σε ένα νέο ερευνητικό μοντέλο- έδειξε πως το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού μάλλον θα χάσει την πλειοψηφία για 16 έδρες.

Η στερλίνα ισχυροποιούνταν το τελευταίο διάστημα, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και τους αυξημένους κινδύνους στην ασφάλεια, διότι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν ισχυρό προβάδισμα στην Μέι και στο κόμμα της, ένα προβάδισμα που ωστόσο άρχισε να «στενεύει» τελευταία.

«Η υποχώρηση της στερλίνας είναι άλλο ένα παράδειγμα για το γεγονός ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για εκλογική μάχη στήθος με στήθος, πόσο μάλλον για μια hung parliament», υπογράμμισε ο Sean Callow, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής για τα νομίσματα στην Westpac Banking Corp στο Σίδνεϋ.

«Κερδοσκοπικές θέσεις short έχουν ''εκτονωθεί’’, αφήνοντας τη στερλίνα να ψάχνει για νέα κατεύθυνση. Επομένως οι κερδοσκόποι μπορεί να επιστρέψουν σε θέσεις short στη στερλίνα, αν οι εκλογές είναι πράγματι με τόσο μικρότερη διαφορά απ’ ότι υπονοούσε το απότομο ράλι όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές», πρόσθεσε ο ειδικός.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,07% έναντι του δολαρίου, στο 1,1195.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, καταγράφει πτώση 0,12% και διαμορφώνεται στις 97,28 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v