Ενισχύεται το ευρώ λόγω γερμανικών στοιχείων

Το ευρώ ενισχύεται 0,44% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,1933. Πτωτικά κινείται η στερλίνα, με το βλέμμα στη σημερινή ομιλία Μέι για το Brexit, ενώ και το δολάριο αποδυναμώνεται λόγω Βόρειας Κορέας.

Ανοδικά κινείται το ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τους γερμανικούς τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Το ευρώ καταγράφει άνοδο 0,44% έναντι του δολαρίου, στο 1,1993.

Η γερμανική μεταποίηση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο ανάπτυξη που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, με τον ρυθμό ανόδου να αγγίζει υψηλά 6,5 ετών. Σε υψηλά τετραμήνου ανήλθε και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, με τη μεταποίηση στο μπλοκ επίσης να εμφανίζει τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 6,5 χρόνων.

Η στερλίνα υποχωρεί καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που αναμένεται να απευθύνει κρίσιμη ομιλία στο Λονδίνο, επάνω στις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η βρετανική λίρα καταγράφει πτώση 0,10% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,3568 δολάριο.

Ρεπορτάζ μετέδωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Μέι θα δηλώσει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει 20 δισ. ευρώ για μια διετή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit. Από την άλλη, ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επεσήμανε την Πέμπτη πως «ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός» και ότι έχουν περάσει έξι μήνες αφότου η Βρετανία ενεργοποίησε τις διαδικασίες εξόδου.

Αποδυναμώνεται το δολάριο έναντι του γεν, αλλά και ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, λόγω αναζωπύρωσης των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο η πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην αμερικανική και την ιαπωνική νομισματική πολιτική διατηρούν το νόμισμα σε πορεία προς εβδομαδιαία άνοδο έναντι του ιαπωνικού.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου υποχωρεί 0,39% και διαμορφώνεται στις 91,83 μονάδες. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο καταγράφει πτώση 0,3% στα 92,024 γεν -για την εβδομάδα, πάντως, εμφανίζει άνοδο 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v