Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 10,7% σε σχέση με το δολάριο, ενώ έχει χάσει 5% αυτόν τον μήνα. Σε υψηλό σημείο ο δείκτης δολαρίου και σε πορεία για τρίτη εβδομάδα κερδών. Κάτω από το 1,20 το ευρώ.

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ έφτασε η τουρκική λίρα, υποχωρώντας περισσότερο από 1% σε σχέση με το δολάριο. Το νόμισμα υποχωρεί 1,6%, φτάνοντας στις 4,2817 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μέρα που φτάνει σε ιστορικό χαμηλό, οδηγώντας τις απώλειες του Μαΐου, σε μόλις τέσσερις ημέρες, κοντά στο 5%. Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 10,7% σε σχέση με το δολάριο.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός που ανακοινώθηκε την Πέμπτη οδήγησε σε sell off του τουρκικού νομίσματος, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, στην οποία προέβη η Κεντρική Τράπεζα τον προηγούμενο μήνα. Χτύπησε νέο χαμηλό, στις 4,2488 λίρες ανά δολάριο, με ημερήσια υποχώρηση περίπου 0,9%.

Πάνω από τα 92,50 - στα 92,57 - ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, σε πορεία για τρίτη εβδομάδα κερδών.

Με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παραμένει στον στόχο των τριών τουλάχιστον αυξήσεων στα επιτόκια φέτος και τις προσδοκίες για σύσφιξη πολιτικής από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να υποχωρούν περαιτέρω, οι αγορές συναλλάγματος στοιχηματίζουν ότι το  πλεονέκτημα των επιτοκίων θα συνεχίσει να ανεβάζει το δολάριο.

Το ευρώ, με μικρές ημερήσιες απώλειες, αλλάζει χέρια κάτω από το 1,20. Βρίσκεται στο 1,196 δολάριο, υψηλότερα από το χαμηλό τεσσάρων μηνών της Τετάρτη (1,1938).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v