Συνεχίζεται το sell-off στην τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%. Συνεχίζεται η άνοδος του δολαρίου.

Συνεχίζεται το sell-off στην τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχωρεί το τουρκικό νόμισμα, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, μετά και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε νωρίτερα σήμερα περισσότερο από 0,8% έναντι του δολαρίου, στις 5,1098 λίρες/δολάριο. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του νομίσματος, που ανεβάζει τις συνολικές απώλειες αυτής της εβδομάδας κοντά στο 5%, σύμφωνα με τους Financial Times. Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 34,5% έναντι του δολαρίου.

Αυτή την ώρα, οι απώλειες περιορίζονται στο 0,4% (5,0861 λίρες/δολάριο).

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα αυξήθηκε σε 15,85% τον Ιούλιο καθώς η πίεση στο νόμισμα δημιουργεί πιέσεις. Το ποσοστό πάντως είναι χαμηλότερο από το 16,3% που περίμεναν οικονομολόγοι, όπως φάνηκε από δημοσκόπηση του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο και μετά αλλά κινήθηκε αργά και δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία του νομίσματος.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη μέρα κινείται το δολάριο, που παίρνει ώθηση από την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση. 

Την ίδια ώρα, η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 11 ημερών, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε πως υπάρχει ένας «άβολα υψηλός» κίνδυνος η Βρετανία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 25 μ.β. τα επιτόκιά της, στο 0,75%, ωστόσο αυτό δεν στήριξε για πολύ τη στερλίνα, καθώς η Τράπεζα άφησε επίσης να εννοηθεί πως δεν βιάζεται για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου, στα 1,15778 δολάρια, ενώ η στερλίνα κινείται 0,12% χαμηλότερα, στα 1,2998 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v