Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 4% για την τουρκική λίρα

Έτοιμος να παραιτηθεί ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Σε ιστορικό χαμηλό η ινδική ρουπία, κατρακυλά το αργεντίνικο πέσο. Να κρατήσει τα κέρδη της προσπαθεί η στερλίνα.

Επεκτείνει τις απώλειες της κατά 4% η τουρκική λίρα, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας, οδηγώντας την ισοτιμία στις 6,7277 λίρες ανά δολάριο.

Την πτώση εντείνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να παραιτείται και να παίρνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας της χώρας. Στο άκουσμα της είδησης, η λίρα έφτασε στις 6,85 λίρες/δολάριο.

Προσπάθειες να κρατήσει τα κέρδη της – τα μεγαλύτερα σε επτά μήνες – κάνει η βρετανική λίρα, παίρνοντας δύναμη από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «εταιρική σχέση» μετά το Brexit. 

Η άνοδος της ήρθε μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το «διαζύγιο», ο οποίος είπε ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να προτείνει στη Βρετανία μία εταιρική σχέση, όχι όμως «μία ενιαία αγορά α λα καρτ». Τα σχόλια ενίσχυσαν τη διάθεση για ρίσκο στο ασιατικό trading.

Το βρετανικό νόμισμα γύρισε αρνητικά γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, στο $1,2995 (-0,2%), πριν επιστρέψει στο 1,30.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,1%, στο $1,1693.

Το δολάριο σε σχέση με το γεν σημειώνει ήπιες αρνητικές κινήσεις, στα 111,38 γεν ανά δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται 0,1% στα 94,61.

Η ινδική ρουπία έφτασε σε χαμηλό ιστορικό, μετά την καθοδική πορεία όλης της χρονιάς, με τους οικονομολόγους να αποδίδουν την κίνηση στις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου, τις ευρύτερες ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές και την ισχυρή ζήτηση για δολάριο στο τέλος του μήνα.

Διολισθαίνει στις 70,81 έναντι του δολαρίου, αφού έφτασε νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό των 70,475. Οι  απώλειες στην αξία της φτάνουν το 10,97%, από την έναρξη της χρονιάς.

Βουτιά 7% για το αργεντίνικο πέσο την Τετάρτη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το 2015, μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυβέρνηση του προέδρου Mauricio Macri.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία, η οποία ωστόσο έκλεισε σε χαμηλό ρεκόρ στα 34,10 ανά δολάριο, αύξησε τα επιτόκια της στο 45% και προχώρησε σε πωλήσεις 13 δισ. δολαρίων από τα αποθέματά της.

Την Πέμπτη, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στο 33,9. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε έτοιμο να βοηθήσει την Αργεντινή, που ζήτησε να επισπευσθεί η χορήγηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων, για να μπορέσει να αποπληρώσει χρέος ύψους 24,9 δισ.δολαρίων το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v