Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χαμηλό 4ετίας για το Brent μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

Έως τα 71,12 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του Brent, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του ΟΠΕΚ. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010 το αμερικανικό WTI. Πως σχολιάζουν οι αναλυτές την απόφαση για διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου.

Νέο χαμηλό 4ετίας για το Brent μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ

Λίγο υψηλότερα από τα 72 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του Brent, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε νέο χαμηλό τετραετίας, στα 71,12 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI κατέγραψε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 67,75 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου του προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ «εγκατέλειψαν» τον ρόλο των εξισοροπιστών της αγοράς από την πλευρά της προμήθειας, σχολίαζαν αναλυτές της Societe Generale. «Αν είχαν μειώσει την παραγωγή και οι τιμές αυξάνονταν, τότε, εξ ορισμού, θα έχαναν μερίδιο της αγοράς. Θα ενθάρρυναν και θα στήριζαν την μεγαλύτερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου». «Τώρα, η ίδια η αγορά –οι τιμές με άλλα λόγια- θα είναι ο μηχανισμός που θα εξισορροπεί την αγορά», σύμφωνα με την SocGen, η οποία τονίζει πως η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια «δραματική και θεμελιώδη αλλαγή για την αγορά πετρελαίου».

Η τιμή του Brent έφθασε να υποχωρεί έως τα 71,12 δολάρια το βαρέλι –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010- νωρίτερα σήμερα, ενώ αυτήν την ώρα κατά 0,81% στα 71,99 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI συνεχίζει τη χθεσινή «βουτιά», καταγράφοντας απώλειες 6,65% στα 68,79 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, στα 67,75 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 40% από τον Ιούνιο, όταν είχε ξεπεράσει τα 115 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται σχεδόν 15% χαμηλότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, να μην μειώσει την παραγωγή δημιουργεί προοπτική για περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, ανέφερε σε email της η Goldman Sachs. Επικαλούμενη την εκτίμησή της για «μεγάλο πλεόνασμα στην αγορά» το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, η τράπεζα διατήρησε την εκτίμησή της για τιμή 80-85 δολάρια στο Brent και 70-75 δολάρια στο WTI το 2015.

«Δεδομένης της δυνατότητας παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, η μείωση της παραγωγής σε αυτά τα επίπεδα δεν ήταν προς το συμφέρον των Σαουδαράβων ή του ΟΠΕΚ», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets, Ric Spooner. «Μεσοπρόθεσμα, τιμή γύρω στα 60 δολάρια πιθανότατα θα θεωρηθεί βάση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης πτώσης σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο ισχυρότερος αξιωματούχος του πετρελαϊκού τομέα της Ρωσίας, Igor Sechin, δήλωσε πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια ή και χαμηλότερα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015. Κατά τον ίδιο, αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, η Ρωσία ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή της κατά 200.000-300.000 βαρέλια ημερησίως.

Αντιδρώντας στην απόφαση του ΟΠΕΚ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, δήλωσε πς η χώρα του θα συνεχίσει την εκστρατεία της για μείωση της παραγωγής μέχρις ότου οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v