Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχία λόγω Κατάρ στην αγορά πετρελαίου

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα του OPEC να προχωρήσει τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, μετά την απόφαση τεσσάρων χωρών του Κόλπου να διακόψουν τη συνεργασία με το Κατάρ. Ξανά κάτω από τα $50 το Brent.

Ανησυχία λόγω Κατάρ στην αγορά πετρελαίου
Δεν κράτησαν τα κέρδη στην αγορά πετρελαίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια του OPEC να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Οι τέσσερις χώρες (αργότερα προστέθηκαν στη λίστα και οι Μαλδίβες) κατηγορούν το Μπαχρέιν, την μεγαλύτερη χώρα προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, ότι στηρίζει τον εξτρεμισμό και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αρχικά ώθησε τις τιμές του Brent και του αργού περίπου 1,3% υψηλότερα, όμως αργότερα οι τιμές «γύρισαν» αρνητικές.

Αυτήν την ώρα το Brent υποχωρεί κατά 0,66% στα 49,62 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 0,59% στα 47,38 δολάρια.

«Δεν υπάρχει μεγάλο γεωπολιτικό risk premium που να έχει τιμολογηθεί αυτή τη στιγμή στο πετρέλαιο, αν όμως κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις μεταξύ βασικών χωρών του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ, τότε η αγορά θα αρχίσει να δίνει σημασία σ’ αυτό», σχολίασε ο αναλυτής της Energy Aspects, Virendra Chauhan.

Το Κατάρ είναι ένα από τα μικρότερα μέλη του OPEC, με παραγωγική ικανότητα περίπου 600.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Συγκριτικά, η Σαουδική Αραβία παράβει σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή την διαδικασία λήψης αποφάσεων στον OPEC, όμως οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν τώρα πως η κίνηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου. Πάντως, πηγή της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη επίπτωση, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλες πολιτικές διαμάχες εντός του Οργανισμού (όπως μεταξύ της Σ. Αραβίας και του Ιράν) που όμως δεν απέτρεψαν τον OPEC από το να συμφωνήσει την πετρελαϊκή πολιτική του.

Σύμφωνα, δε, με τους traders είναι ακόμα πολύ νωρίς να ειπωθεί αν η διένεξη αυτή θα έχει επίπτωση στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς τόσο η Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ λαμβάνουν συχνά φορτία από το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v