Με βήμα σημειωτόν η αγορά πετρελαίου

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου για τις εξελίξεις στο Κογκρέσο. Μικρά βήματα ανόδου για την τιμή του χρυσού.

Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά πετρελαίου με την τιμή Brent και τους αναλυτές να αποτυπώνουν την ύπαρξη αμφίρροπων δυνάμεων.

Από τη μία πλευρά, η αγορά αναθάρρησε με την επιστροφή της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την τροπική καταιγίδα Κάρεν. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει έντονη νευρικότητα ως προς το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο και το κυβερνητικό λουκέτο στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε πως το Κογκρέσο «παίζει με τη φωτιά» ενώ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζ. Μπένερ επιμένει στην σκληρή στάση. 

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 33 σεντ στα 109,11 δολ ανά βαρέλι. «Δεν θα υπάρξει κατεύθυνση για την αγορά μέχρις ότου υπάρξουν εξελίξεις στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Γιουσούκε Σέτα, της Newedge και συμπλήρωσε: «Οι περισσότεροι trader πετρελαίου περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

Ο χρυσός όμως, το κατεξοχήν καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους εντάσεων, σημειώνει μικρά βήματα ανόδου. Η τιμή spot ενισχύεται κατά 0,1% στα 1.312 δολ. ανά ουγκιά και τα συμβόλαια Δεκεμβρίου ενισχύονται κατά 1,8 δολ., στα 1.311 δολ. ανά ουγκιά. Επισημαίνεται ότι το 2011, κατά την προηγούμενη αντίστοιχη πολιτική αναμέτρηση στο Κογκρέσο όπου οι ΗΠΑ πάλι είχαν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, η τιμή του χρυσού είχε εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τα 1.920 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v