Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράκ και Υεμένη ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και οι εξελίξεις στην Υεμένη δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές. Η προσοχή στραμμένη στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

Πάνω από τα 60 δολάρια κινείται και πάλι η τιμή του αμερικανικού αργού, καθώς οι μάχες σε Ιράκ και Υεμένη δημιουργούν φόβους για προβλήματα στην προμήθεια του μαύρου χρυσού.

Η άνοδος ωστόσο ήταν περιορισμένη, λόγω των ανησυχιών για ανάκαμψη στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ενώ η προσοχή στρέφεται στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

Στο NYMEX τα futures του αργού παράδοσης Ιουνίου ενισχύονταν έως και κατ΄1,5% στα 60,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent παράδοσης Ιουλίου κινούνταν έως και 1,1% υψηλότερα στα 67,57 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό αργό είχε καταγράψει άνοδο 0,5%, ενώ το Brent ενισχύθηκε κατά 1%.

Η σημερινή άνοδος αποδίδεται στην κατάληψη της πόλης Ραμαντι στο Ιράκ από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μια νίκη που θεωρείται μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Πάντως, πολλοί επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Αν και οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς δεν αναμένουν κάποια σημαντική αλλαγή στην πολιτική του Οργανισμού, ωστόσο η συνεδρίαση μπορεί να δώσει στοιχεία για βασικά ζητήματα, όπως τα σχέδια εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v