Πάνω από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο

Κλείσιμο πάνω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του εμφάνισε η τιμή του πετρελαίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων ΝΥΜΕΧ.

Κλείσιμο πάνω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του εμφάνισε η τιμή του πετρελαίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων ΝΥΜΕΧ.

Ειδικότερα, η τιμή στο συμβόλαιο για παράδοση Οκτωβρίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 18 σεντς, κλείνοντας στα 80,09 δολάρια το βαρέλι λόγω προβληματισμού για την επάρκεια της προσφοράς κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

-------------

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Άλλη μια ιστορική συνεδρίαση ήταν η σημερινή για το Nymex, καθώς τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου (σειράς Οκτωβρίου) έκλεισαν για πρώτη φορά πάνω από τα 80 $/barrel.

Μετά το άνοιγμα του floor στην αγορά της Νέας Υόρκης είχαμε αρχικά κατοχύρωση κερδών από τους βραχυπρόθεσμους traders και υποχώρηση των συμβολαίων του αργού έως και τα 79.19 $.

Στη συνέχεια όμως επανήλθε ο σκεπτικισμός για τα συνεχώς μειούμενα αποθέματα πετρελαίου στην Αμερική, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη των τιμών στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και κλείσιμο στα 80.09 $/barrell, πολύ κοντά στο υψηλό της ημέρας (80.20$).

Όσον αφορά στα προϊόντα, είχαμε ενίσχυση της βενζίνης, όπου τα συμβόλαια Οκτωβρίου έκλεισαν στα 204.1 cents/gallon με άνοδο της τάξεως του 1.24%. Αμετάβλητο έκλεισε το πετρέλαιο θέρμανσης στα 221.9 cents/gallon, έχοντας διαπραγματευθεί μεταξύ 219.26 και 223.47 cents.

Εντελώς διαφορετική όμως ήταν η εικόνα για το φυσικό αέριο το οποίο υποχώρησε κατά 6.8% και έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στα 6 $/MMBtu, μετά από την είδηση ότι η καταιγίδα που αποτελόύσε απειλή για την παραγωγή στον κόλπο του Μεξικού εξασθένησε.

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα τα πολύτιμα μέταλλα, κατοχυρώνοντας τα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Ο χρυσός παραμένει σε ανοδικό trend, καθώς τα ισχυρά fundamentals που πυροδότησαν το ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών παραμένουν άθικτα (αυξημένη ζήτηση για φυσικό χρυσό, μείωση των hedges στα βιβλία των παραγωγών χρυσού, αύξηση των τοποθετήσεων από τους επενδυτές στα ETFs του χρυσού).

Από την άλλη η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολλαρίου έναντι του ευρώ και η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές ρεκόρ του πετρελαίου αποτελούν εγγύηση για συνέχιση της ανοδικής τάσης στα πολύτιμα μέταλλα.

Έτσι τα συμβόλαια χρυσού σειράς Οκτωβρίου έκλεισαν την ημέρα με ελαφρές απώλειες της τάξεως του 0.39% στα 711.2 $/oz, έχοντας κινηθεί μεταξύ 705.6 και 712.9 δολλαρίων. Το ασήμι από την άλλη κατέγραψε απώλειες 0.88% και έκλεισε στα 12.680 $/oz (συμβόλαια Δεκεμβρίου).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v