Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,22% στα 53,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρεί 0,07% στα 56,77 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Σταθεροποιητικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν πιέζουν τις τιμές ανοδικά αλλά η αυξανόμενη δραστηριότητα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να πλήττει τον μαύρο χρυσό.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,22% στα 53,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,07% και διαπραγματεύεται στα 56,77 δολάρια.

Οι φόβοι πως οι νέες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράν μπορεί να επεκταθούν και να επηρεάσουν την προσφορά αργού, τονώνουν τις τιμές του πετρελαίου. Οι εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον έχουν αυξηθεί, ενώ ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά άτομα και οντότητες που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

«Αυτό αντισταθμίζεται κάπως από στοιχεία που δείχνουν άλλη μια ισχυρή άνοδο στη δραστηριότητα των εξεδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες», επεσήμανε η ANZ Bank τη Δευτέρα. Οι Αμερικανοί παραγωγοί προσέθεσαν 17 εξέδρες την εβδομάδα μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, οδηγώντας τον συνολικό αριθμό στις 583.

Όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή και ο πάροχος υπηρεσιών για τον τομέα της ενέργειας, Baker Hughes, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά.

Αυτό που επίσης καθυστερεί την εξισορρόπηση της αγοράς είναι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να προστατεύσει τους μεγαλύτερους πελάτες του στην Ασία από τις μειώσεις στην προσφορά, καθώς ελαττώνει τις ποσότητες με τις οποίες προμηθεύει Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Στις περιοχές αυτές, είτε η ανάπτυξη της ζήτησης είναι πιο βραδεία είτε άλλοι προμηθευτές έχουν πιο κυρίαρχη θέση.

Ανοδικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,54% στα 1.227,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,81% και διαπραγματεύεται στα 17,620 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινούνται σήμερα και οι τιμές του χαλκού και του νικελίου, εξαιτίας ανησυχιών για πιθανές διακοπές στην προσφορά και των δύο μετάλλων.

Ο χαλκός καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,86% στα 5.812 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Το νικέλιο έχει βρεθεί σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ενισχύεται κατά 0,92% σε 10.375 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v