Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 50 δολ. το Brent λόγω μειωμένων αμερικανικών αποθεμάτων

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,37% στα 48,12 δολάρια, ενώ το Brent ξεπέρασε το όριο των 50 δολαρίων, καταγράφει άνοδο 1,57% και διαπραγματεύεται στα 51,01 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, λόγω μιας βουτιάς στα αμερικανικά αποθέματα και μιας μεγαλύτερης από το αναμενόμενο μείωσης στην προσφορά από τη Σαουδική Αραβία που βοήθησε στη σύσφιξη της αγοράς.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,37% στα 48,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,57% και διαπραγματεύεται στα 51,01 δολάρια.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε την μεγαλύτερη μείωση στα (αμερικανικά) αποθέματα για φέτος, αφού μειώθηκαν κατά περισσότερο από πέντε εκατομμύρια βαρέλια, και φαίνεται ότι η μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ επιτέλους είναι εμφανής», τόνισε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader.

Ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει την παραγωγή όπως είχε υποσχεθεί, ωστόσο ήταν πολύ λίγες οι ενδείξεις σημαντικής μείωσης στην προσφορά καθώς οι εξαγωγείς είχαν «θωρακίσει» πολλούς βασικούς πελάτες από τις μειώσεις, ιδιαίτερα στην Ασία.

Όταν όμως το Brent βρέθηκε και πάλι κάτω των 50 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές προειδοποίησαν πως οι παραγωγοί έπρεπε να δράσουν.

Η Σαουδική Αραβία ειδοποίησε αρκετά ασιατικά διυλιστήρια για τις πρώτες περικοπές σε αυτές τις περιοχές από όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η συμφωνία τον Ιανουάριο. Η Saudi Aramco θα ελαττώσει την προσφορά προς Ασιάτες πελάτες κατά περίπου επτά εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο.

«Οι παραγωγοί εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχουν επιδείξει αφοσίωση στις μειώσεις παραγωγής και μια παράταση της συμφωνίας (…) θα βοηθήσει στον να μειωθούν τα αποθέματα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και να σταθεροποιηθεί η αγορά», εκτίμησε σε έκθεσή της η BMI Research.

Ανοδικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι, ενώ ο χρυσός απομακρύνεται από τα χαμηλά οκτώ εβδομάδων καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,36% στα 1.223,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ενισχύεται 1,01% και διαπραγματεύεται στα 16,37 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v