Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω αμερικανικών στοιχείων

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,46% στα 49,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,52% στα 52,15 δολάρια. Πτωτικά κινούνται και ο χρυσός και το ασήμι.

Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο ωστόσο παραμένει κοντά στα υψηλά εννέα εβδομάδων, καθώς στηρίζεται από τα εύρωστα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και από μια ελαφριά μείωση στις εξέδρες εξόρυξης στις ΗΠΑ. Πάντως η αυξανόμενη παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ πιέζει τις αγορές αργού.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,46% στα 49,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,52% και διαπραγματεύεται στα 52,15 δολάρια.

Και οι δύο ποικιλίες κινήθηκαν ανοδικά τις τελευταίες ημέρες και αυτή τη στιγμή παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Μαΐου, όταν οι πετρελαιοπαραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους.

«Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν πολύ καθώς οι επενδυτές θεώρησαν τα στοιχεία (για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ) ως θετική ένδειξη για τη ζήτηση πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (…) Μια μικρή πτώση στον αριθμό των εξεδρών που λειτουργούν στις ΗΠΑ επίσης στηρίζει τις τιμές», εξήγησε η ANZ Bank σε έκθεσή της.

Από την άλλη, ο ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών της CMC Markets, Michael McCarthy, υπογράμμισε, ότι κάποια ισχυρή είδηση, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη υποχώρηση στην προσφορά από τις ΗΠΑ, θα χρειαστεί για να ωθήσει την τιμή του αμερικανικού αργού άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι.

«Αυτή την εβδομάδα, τα εβδομαδιαία στοιχεία από τις ΗΠΑ θα πρέπει να επηρεάσουν πραγματικά (…) Αν η ημερήσια παραγωγή στις ΗΠΑ αυξηθεί κι άλλο, δεδομένων των υψηλότερων τιμών, πιστεύω ότι αυτός θα είναι καταλύτης για αρνητικές ειδήσεις», εκτίμησε ο αναλυτής.

Στο μεταξύ οι εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκαν τον Ιούλιο στο νέο υψηλό ρεκόρ των 26,11 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από την Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Thomson Reuters Oil Research την περασμένη εβδομάδα.

Η Λιβύη, ωστόσο, ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις παραγωγής, καταγράφει σταδιακή επιβράδυνση από το πεδίο πετρελαίου της στην Σαχάρα -από όπου κανονικά παράγει 270.000 βαρέλια την ημέρα- μετά το κλείσιμο μιας αίθουσας ελέγχου.

Αξιωματούχοι της κοινής τεχνικής επιτροπής πετρελαιοπαραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα και αύριο στο Αμπού Ντάμπι για να συζητήσουν τρόπους τόνωσης της συμμόρφωσης στη συμφωνία μείωσης της προσφοράς.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί ελάχιστα κατά 0,09% στα 1.263,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει μεγαλύτερη πτώση 0,29% και διαπραγματεύεται στα 16,205 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v