Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό

Αν και η αγορά είναι bullish, το κλίμα «συγκρατεί» η άνοδος της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και η άνοδος του δολαρίου σήμερα. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν την πιο δυνατή αρχή χρονιάς των τελευταίων πέντε ετών, βοηθούμενες από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μείωση σήμερα, καθώς αυξάνεται η παραγωγή στη Βόρεια Αμερική και καταγράφει άνοδο το δολάριο, ύστερα από απώλειες έξι συνεχόμενων εβδομάδων. Παρόλα αυτά είναι σε πορεία για την πιο δυνατή αρχή χρονιάς των τελευταίων πέντε ετών.

Το brent βρίσκεται στα 69,90 δολάρια ανά βαρέλι, με απώλειες 0,9% ενώ το αμερικανικό αργό είναι στα 65,81 δολάρια ανά βαρέλι, σε μείωση κατά 0,5%. Μέχρι στιγμής, ωσστόσο, αυτό το μήνα, η τιμή του αργού έχει άνοδο κατά 6,3%, τη μεγαλύτερη άνοδο Ιανουαρίου από το 2013.

Παράγοντας-κλειδί το δολάριο, που έχει χάσει 3,2% σε σχέση με τα πιο σημαντικά νομίσματα μέχρι στιγμή. Μια πτώση που επιδεινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που υποδήλωναν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν υπέρ ενός αδύναμου αμερικανικού νομίσματος.

«Η αγορά είναι bullish. Μία σημαντική διόρθωση θα μπορούσε να έρθει από την ενδυνάμωση του δολαρίου», σημείωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το αργό τείνει να κινείται αντίστροφα από το δολάριο, καθώς η αδυναμία του νομίσματος το κάνει φθηνότερο για επενδυτές εκτός ΗΠΑ και το αντίστροφο.

Ωστόσο, παρά το bullish κλίμα, η αγορά έχει συγκρατηθεί από την άνοδο της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική, καθώς καταγράφεται ανάπτυξη πάνω από 17% από τα μέσα του 2016, στα 9,88 εκατ. βαρέλια ανά μέρα, στα μέσα Ιανουαρίου.

Η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα καθώς οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προσθέσει 12 πλατφόρμες γεώτρησης για νέα παραγωγή την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τις 759, σύμφωνα με την επιχείρηση ενέργειας Baker Hughes.

Ο χρυσός είναι στα 1.350 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v