Ημερήσια άνοδος 0,9% για το πετρέλαιο στα $73,30

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος οι δύο βασικές κατηγορίες εμπορευμάτων, ενέργεια και πολύτιμα μέταλλα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος οι δύο βασικές κατηγορίες εμπορευμάτων (ενέργεια και πολύτιμα μέταλλα), με τη σημερινή ημέρα να αποτελεί την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για το μίνι συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιανουαρίου, ενόψει της επικείμενης λήξης του μεγάλου συμβολαίου τη Δευτέρα, γεγονός που προσδίδει πάντοτε πρόσθετη διακυμανσιμότητα στην αγορά του πετρελαίου.
 
Στην έντονα ανοδική κίνηση του αργού συνέβαλε η είδηση ότι Ιρανικές δυνάμεις εισέβαλαν σε εδάφη του Ιράκ και κατέλαβαν μία πηγή σε πετρελαϊκό κοίτασμα στην περιοχή.
 
Έτσι, το light crude oil (συμβόλαιο Ιανουαρίου) ανέκαμψε από τα χαμηλά διμήνου που είχε σημειώσει στις αρχές της εβδομάδος και έκλεισε το floor trading στα 73.30 $/βαρέλι (+0.9%), με intraday υψηλό στα $74.69, ενώ διαφορετική ήταν η εικόνα στα products, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Ιανουαρίου) διαμορφώθηκε στα $195.60 cents/gallon πρακτικά αμετάβλητο, ενώ η βενζίνη (συμβόλαιο Ιανουαρίου) έκλεισε στα $189.40 cents/gallon με κέρδη της τάξεως του 2.3%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, υπήρξαν εναλλαγές προσήμου με τελική επικράτηση των αγοραστών.

Ειδικότερα, ο χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) τερμάτισε το floor session στα 1111.5 $/oz με μικρά κέρδη της τάξεως του σχεδόν 0.4% και ενδοσυνεδριακό εύρος $1097.4-1118.1 /oz, ενώ το ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου) έκλεισε στα 17.32 $/oz με κέρδη 0.7%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v