Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 70 δολάρια βουτάει το Brent

Κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις μετά την χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να κρατήσει σταθερή την παραγωγή. Κάτω από τα 70 δολάρια διολισθαίνει το Brent με απώλεις 2,1%.

Κάτω από τα 70 δολάρια βουτάει το Brent

Οι τιμές του αργού συνεχίζουν την κατρακύλα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ την Πέμπτη να κρατήσει την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την τιμή του Brent να σπάει το φράγμα των 70 δολαρίων.

Η τιμή του ποικιλίας του αργού WTI έπεσε χθες κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας σε χαμηλό τεσσάρων ετών. 

Την Παρασκευή η τιμή κινήθηκε σταθεροποιητικά, προτού αρχίσει να καταγράφει νέα μεγάλη πτώση. Η τιμή του συμβολαίου Ιανουαρίου κινείται 8,9% χαμηλότερα στα 67,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσε κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Την Πέμπτη το συμβόλαιο έκλεισε στα 73,04 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010.

Η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ «εγκατέλειψαν» τον ρόλο των εξισοροπιστών της αγοράς από την πλευρά της προμήθειας, σχολίαζαν αναλυτές της Societe Generale. «Αν είχαν μειώσει την παραγωγή και οι τιμές αυξάνονταν, τότε, εξ ορισμού, θα έχαναν μερίδιο της αγοράς. Θα ενθάρρυναν και θα στήριζαν την μεγαλύτερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου». «Τώρα, η ίδια η αγορά –οι τιμές με άλλα λόγια- θα είναι ο μηχανισμός που θα εξισορροπεί την αγορά», σύμφωνα με την SocGen, η οποία τονίζει πως η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια «δραματική και θεμελιώδη αλλαγή για την αγορά πετρελαίου».

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, να μην μειώσει την παραγωγή δημιουργεί προοπτική για περαιτέρω υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, ανέφερε σε email της η Goldman Sachs. Επικαλούμενη την εκτίμησή της για «μεγάλο πλεόνασμα στην αγορά» το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, η τράπεζα διατήρησε την εκτίμησή της για τιμή 80-85 δολάρια στο Brent και 70-75 δολάρια στο WTI το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v