Σε χαμηλό εξαετίας το πετρέλαιο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά του εμπορεύματος, εν μέσω αυξημένης παραγωγής και μειωμένης ζήτησης. Σε χαμηλό εξαετίας υποχωρεί και η τιμή του χαλκού.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι τουλάχιστον ετών υποχωρούν οι τιμές του αμερικανικού αργού, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο χαμηλότερης κατανάλωσης από τα διυλιστήρια μετά το καλοκαίρι, ενώ την ίδια ώρα η επιβράδυνση που καταγράφεται στις ασιατικές οικονομίες και η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή, εντείνουν τις ανησυχίες για υπερπροσφορά του μαύρου χρυσού.

Οι τιμές τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του Brent βρίσκονται σχεδόν ένα τρίτο χαμηλότερα από την προηγούμενη «κορυφή» που είχαν αγγίξει τον Μάιο, με τα στοιχεία να δείχνουν πως υπάρχουν τεράστια «στοιχήματα» για περαιτέρω πτώση των τιμών.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 0,88% τα 41,50 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 0,72% στα 48,39 δολάρια το βαρέλι.

Σε χαμηλό εξαετίας και ο χαλκός

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την μελλοντική ζήτηση από την Κίνα «ρίχνουν» την τιμή του χαλκού σε χαμηλό εξαετίας, ενώ δημιουργούν πιέσεις στις τιμές και των υπολοίπων μετάλλων.

Η τιμή του χαλκού (παράδοση Σεπτεμβρίου) καταγράφει πτώση 1,12% στα 2,29 δολάρια η λίβρα, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο του 2009.

Όπως και πολλά άλλα εμπορεύματα, ο χαλκός εμπορεύεται σε δολάρια, που σημαίνει ότι η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γουαν κάνει ακριβότερο το μέταλλο για τους κινέζους αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, οριακά υψηλότερα διαμορφώνεται η τιμή του χρυσού, στα 1.117,5 δολάρια η ουγκιά, ενώ ο άργυρος υποχωρεί κατά 0,71% στα 15,19 δολάρια η ουγκιά, το παλλάδιο κατά 1,59% στα 604,05 δολάρια η ουγκιά και η πλατίνα κατά 0,32% στα 997,5 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v