Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 9% η απόδοση του ελληνικού 10ετους

Σε τεντωμένο σκοινί η αγορά ελληνικών ομολόγων. Το 5ετές yield πέρασε το φράγμα του 9,5%. Στο 9,124% το 10ετές yield. Πάνω από το 10% η απόδοση του 3ετους. Σε αντίθετη τροχιά τα ομόλογα του Νότου μετά τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ και τα σενάρια για QE.

Διατηρείται η νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα μετά το selloff της χθεσινής συνεδρίασης και παρά το θετικό κλίμα για τα υπόλοιπα κρατικά χαρτιά της περιφέρειας στης ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 10,431%. Το 5ετές πέρασε το 9,5% και συγκεκριμένα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 9,653% και το 10ετές yield διαμορφώνεται στο 9,124%

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των στοχευμένων φτηνών δανείων (T-LTRO). Η συμμετοχή των τραπεζών χαρακτηρίζεται μάλλον περιορισμένη και δίνει νέα τροφή στα σενάρια για ποσοτική χαλάρωση, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ. Στο δεύτερο γύρο του προγράμματος συμμετείχαν 306 τράπεζες, που άντλησαν χρηματοδότηση 129,8 δισ. ευρώ. Συνολικά και στους δύο γύρους των T-LTRO, οι τράπεζες άντλησαν 212,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το ήμισυ δηλαδή από τα 400 δισ. ευρώ που είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν άμεση, καθώς αποδεικνύεται πως ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας του Μάριο Ντράγκι είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις για αγορές κρατικών ομολόγων. "Ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις για να πετύχει την επέκταση του προϋπολογισμού της στο 1 τρισ. ευρώ" σχολιάζει το πρακτορείο Reuters. 

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν την ίδια εκτίμηση. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,2414 δολ. ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας υποχωρούν στο 2,01% και 1,865% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v