Νέος γύρος sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την προσμονή των επενδυτών για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, δημιουργούν πιέσεις στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων. Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Σε υψηλά πολλών μηνών κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται και τα yields των bunds, με την αστάθεια στην αγορά χρέους να εντείνεται εν αναμονή της πρώτης μετά από μια δεκαετία αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, αλλά και λόγω των εξελίξεων σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε σε υψηλότερο του αναμενόμενου επίπεδο τον Μάιο. 

Σημειώνεται ότι αύριο συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε τον Μάρτιο, με στόχο να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό και στην οικονομία. 

Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων κινούνται στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή του έτους, σε υψηλό 6μήνου διαμορφώνεται η απόδοση του πορτογαλικού τίτλου, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του γερμανικού ομολόγου.

Συγκεκριμένα, το yield του 10ετούς ιταλικού ομολόγου άγγιξε έως και το 2,12%, του ισπανικού το 2,05% και του πορτογαλικού το 2,87%, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund ενισχύεται στο 0,72%, του 5ετούς στο 0,06% και του 2ετούς στο -0,20%.

Αντιθέτως, οι προοπτικές άρσης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οδηγούν λίγο χαμηλότερα την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 11,39%, του 5ετούς στο 16,80% και του 3ετούς στο 24,34%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v