Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς gilt

Η αποτυχημένη προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να υλοποιήσει τον στόχο αγοράς ομολόγων της χθες, στέλνει σε ιστορικό χαμηλό την απόδοση του 10ετούς gilt, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των bunds. Σε ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώνεται το yield του 10ετούς βρετανικού gilt, καθώς η αποτυχημένη προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να πετύχει τον στόχο για την αγορά βρετανικών ομολόγων, τονίζει την έλλειψη επιλέξιμων για το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ ομολόγων.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, για πρώτη φορά, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της για αγορά ομολόγων, καθώς δεν βρήκε αρκετούς πρόθυμους αγοραστές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά. Οι επενδυτές προσέφεραν 1,118 δισ. στερλίνες για gilts με λήξεις άνω των 15 ετών, έναντι των 1,170 δισ. που στόχευε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η εξέλιξη αυτή «έστειλε» τις αποδόσεις των gilts σε ιστορικά χαμηλά και έδωσε ώθηση στη ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα και ευρωπαϊκούς τίτλους υψηλής αξιολόγησης, όπως τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το ήμισυ των γερμανικών ομολόγων δεν μπορούν να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι αποδόσεις τους είναι χαμηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που έχει οριστεί ως το κατώτατο όριο για την αγορά τίτλων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο -0,16% και του βρετανικού gilt στο 0,53%, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου, στο -0,951%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κινείται στο 1,09%, και του πορτογαλικού στο 2,75%.

Στο 8,34% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, στο 8,95% του 5ετούς και στο 7,20% του 3ετούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v